Aile şirketleri ve kurumsallaşma konusu

                                                                                  Bursa, 9.Ocak.2025

 

AİLE ŞİRKETLERİ VE KURUMSALLAŞMA KONUSU

 

            Dün yani 8.Ocak.2025 tarihinde Bursa YMM odasında, sevgili arkadaşım Prof. Dr. Zeyyat SABUNCUOĞLU tarafından verilen “aile işletmeleri ve kurumsallaşma” konusunda bir seminere katıldık.

            Kurumsallaşma ve aile işletmeleri konusunda www.cevdetakcakoca.com sitesinde de birkaç tane yazım bulunmaktadır. Tabii son yıllarda aile işletmeleri hakkında bir çok çalışmalar da yapılmaktadır. Özellikle bir de TAIDER, Aile işletmeleri derneği kurulmuştur. Bu dernek de çok değerli çalışmalar ve toplantılar yapmaktadır.  

            Aile işletmeleri ve Zeyyat beyin seminerine geçmeden önce bir takım anıları da paylaşmak isterim.

            Zeyyat beyle birlikte bir çok toplantılara katıldım. Onun seminerleri çok doyurucu, bilgilendirici ve kesinlikle iştirak edilmesi gereken çalışmalardır. Bir tarihte Bursa’da Tayyare Kültür merkezinde, Zeyyat beyin konuşacağı ve benim de moderatör olduğum bir seminer yaptık. O tarihte Vali Orhan Taşanlar,  Belediye Başkanı da değerli dostumuz, ağabeyimiz ve Ekohaberde köşedaşım olan  Erdem Saker idi.

            Biliyorsunuz, böyle toplantılar devlet büyükleri gelmeden ve onların konuşmaları yapılmadan başlanmaz. Oysa, bu devlet büyüklerinin o kadar çok işleri vardır ki, sizin toplantınıza gelmeden önce bir çok yere uğramaları, yolda önlerine çıkanlarla görüşmeleri gibi uygulamalardan dolayı maalesef gecikirler. Siz de bulunduğunuz yerde fıtık geçirirsiniz. Dinleyicileri nasıl susturacağınızı, eğlendireceğinizi bilemezsiniz. Herhangi bir anda protestolar bile başlayabilir.  Benim prensibim ise ister gelsinler, ister geciksinler, seminerleri zamanında başlatmaktır. Tabii daha sonra bu devlet büyüklerinden yiyeceğiniz fırça, işiteceğiniz lafları da hesaba katmalısınız.

            Neyse gelelim o toplantıya. Baktık çok gecikecek beyefendiler. Biz başlayalım, ben onlara gereken cevabı vereceğim dedim. Sonuçta seminer başladı. Zeyyat beyin şeker tadında, bilgilendirici semineri devam ederken baktım. Vali bey ve Belediye Başkanı Erdem bey, toplantı salonuna giriş yaptılar. Eyvah, ne yapacağız, tabii ben biliyorum. Hemen anons yaptım. Bakın burada çok güzel bir de bilgi veriyorum ha bunun patenti de benim.

            Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, geldiler, hoş geldiniz efendim. Daha önce görüştüğümüz gibi ve sizlerin de bize verdiğiniz talimatlar çerçevesinde, toplantıyı zamanında başlattık. Bize önderlik ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Dedim ve vartayı atlattım.

            Sevgili Zeyyat beyin bendeki itibarı çok büyüktür. Bir gün, yahu Cevdet Kardeşim, sen hala kitapsızsın, kitap yaz bakayım dedi. Ve ilk kitabımı onun bu teşviki ile yazmıştım. Yani beni KİTAPSIZ olmaktan da kurtarmıştı.

            Dünkü seminere gelelim.

            1.Türkiyede ve dünyada aile işletmeleri mevcut işletmelerin %90-95 i oranındadır.

            2.Gerek ülkemizde ve gerekse dünyada aile şirketlerinin üçüncü kuşağa ulaşma oranı %15-20 arasındadır. Daha sonraki kuşağa ulaşma oranı ise %5 dir.

            3.Aile şirketlerinin sonuç olarak ömrü 25-30 yıl olarak düşünülebilir.

            4.Bazı ülkelerde örneğin Japonya’da ise aile şirketlerinin devamı ve süresi yüzlerce yıldır.

            5. Aile şirketlerinin kurumsallaşması Hacı babaların ve teknelerin, eltilerin, damatların ve aile üyelerinin tutumuna bağlıdır.

            6.Kurumsallaşma çalışmaları ve aile anayasasının yapılması ise en az 2-3 yıl süren çalışmalar sonucunda, ortakların ve özellikle ailenin kurucu üyesi veya başkanının veya bizim tabirimizle HACIBABA’nın tutumuna bağlı olarak kurumsallaşma konusunda ilk adımlar atılabilir.

            7.İnşallah bizim ülkemizde de kurumsallaşmanın olduğu, uzun süre devam edecek, profesyonellerin idare ettiği şirketler olsun diyorum.

            Kurumsallaşma konusunda daha fazla yazmak istemiyorum, isteyenler sitemdeki yazılara bakabilirler, TAİDER gibi derneklerle temas edebilirler, ama Sevgili arkadaşım Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu’ndan ders almalarını        ŞİDDETLE  tavsiye ederim.  

            Ülkemizin; şirketlerin kurumsallaşmasına ve yeni modada anlatıldığı gibi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE çok ihtiyacı vardır. Elimizdeki uzmanlardan da faydalanmalıyız.