BİLDİĞİ İŞİ YAPMAK VE DEVAM ETTİRMEK

Bursa, 08.Mart.2012

 

BİLDİĞİ İŞİ YAPMAK VE DEVAM ETTİRMEK

 

   Bilgisayarın başına oturmuşken (sanki kalktığımız var) bir de baktım ki bugün Dünya Kadınlar Günü. Önce bütün kadınların dünya kadınlar gününü kutlayarak başka konular üzerinde yazıya başlayayım.

   Ticaret kanunu tebliğ, tüzük ve yönetmelikleri çıkıncaya kadar bu konuya yaklaşmakta dikkat etmek gerekiyor. TFRS-UFRS ile ilgili yeni hesap planlarını beklemek lazım. Bu ay Mart ayı, dert ayı, bilhassa kira beyannameleri programındaki hatalardan dolayı herkesin öfkesi burnunda, bu konuya da yaklaşırken dikkatli olmak veya hemen bu sahayı terk etmek iyi olur. KDV iadesi konusundaki düzenlemeler henüz çıkmadı, aman oraya da değinme.

   Peki ne yapalım?

   Dün akşam aldığım bir telefondan bahsedelim, hem de iyi bir ders vermiş oluruz. Bilhassa gençler, üniversiteye devam edenler ve yeni iş kuranlar bu yazımı dikkatle okusunlar. Eğer bu yazımdan bir ders alırlarsa, ileride ben demiştim derim.

   7-8 yıl önce zannederim. O zamanlar, gençler daha da çok bana geliyor. İnternette ve belli bazı gruplarda yazışmalarım oluyor, gençlerle devamlı görüşmelerim oluyordu.

   Bu gençlerden biri bu kadar sene sonra dün akşam saat gece 21-22 civarında bana telefon etti. Telefonum çalınca açtım ve kendisini tanıtan ses, beni hatırlar mısınız diye sordu. Neyse ki hemen hatırladım.

   ’Şaşırmayın, bu kadar uzun zaman sonra sizi aradım. Bu seneki cirom şu kadar milyon lira oldu. Tabii belki siz hatırlamıyorsunuz ama, ben üniversiteyi bitirdikten sonra Bursa’dan ayrılmadan önce size gelmiştim. Şu bankada, bu kuruluşta veya şu devlet dairesinde çalışayım. Müfettiş olayım gibi fikirlerimi belirtmiştim. Siz bana ailemin ne iş yaptığını sormuştunuz.

   Bütün düşündüklerimi unutup derhal ailemin yaşadığı şehre dönmemi, ailemin yaptığı işi geliştirmemi, ciroyu artırmamı, ailemin yaptığı ve bildiğim işi yapmamı söylediniz. Ailemin yaptığı işe göre nasıl gelişeceği konusunda bir takım formüller ve fikirler verdiniz. Ben de sizin fikirlerinizi çok beğendim ve ailemin yanına dönerek aile işimizde çalıştım. Geliştirdim daima %100 faturalı çalıştım, doğru sonuçları anında muhasebemde gördüm ve bugün muhasebecimden öğrendiğime göre 45-50 milyon lira ciroya ulaştım. Bana ne güzel yol göstermişsiniz ki hemen sizi hatırladım ve bu kadar yıl sonra telefonunuzu bularak sizi aramak ve teşekkür etmek ihtiyacını duydum dedi.’’

   Tabii ki bu telefona çok ama çok memnun oldum.

1.       Bir kere bu gencin kendisine verilen öğüdü unutmadığını

2.       Kendisine bir fikir veren insanın fikirlerine saygı gösterdiğini

3.       Benim doğru bir fikir verdiğimi

4.       Yapılan yol göstermenin doğru sonuçlar verdiğini

5.       En güzeli ise üniversite mezunu gencin tamamen kayıt içinde büyüdüğünü

öğrenmiş olmak  çok güzeldi.

   Gençlere de mümkünse aile işini geliştirmeyi, kayıt içinde çalışmayı, müşteriye

sevgi ve saygı göstermeyi tavsiye ediyorum.

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir