BURSA’DA BAĞIMSIZ DENETİM VE ŞİRKETLEŞME

Bursa, 21.Mart.2013

 

BURSA’DA BAĞIMSIZ DENETİM VE ŞİRKETLEŞME

 

                6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, ülkemizde bağımsız denetim olayını gündeme getirmişti. Bu konuda bir çok münakaşalar oldu ve sonuçta: aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı esas alınarak bağımsız denetime tabi şirketler tesbit edilerek, fiilen 2013 yılından itibaren bağımsız denetim ülkemizde başlamış oldu.

                14.03.2014 tarih ve 28941 sayılı gazetede yayımlanan  2014/5973 Sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, 01 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere  daha önceki 2012/4213 Sayılı Karar’da değişiklik yapılmış ve bağımsız denetime  tabi şirketlerin belirlenmesinde dikkate alınan şartlar değişmiştir.

Bakanlar Kurulu kararına göre;

a) Aktif toplamı 75 milyon Türk Lirası  ve üstü olan

b) Yıllık net satış hasılatı 150 milyon Türk lirası  ve üstü olan

c) Çalışan sayısı 250 ve üstü olan şirketler.

01.01.2014 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacaklardır.

                Şirketler, yukarıda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşmaları durumunda, sonraki hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olurlar.

                Yani herhangi bir şirket, 2012 ve 2013 yılında yukarıdaki üç ölçütten ikisini aşan faaliyette bulunmuşsa 01.01.2014 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacaktır.

                Bu kararın uygulaması ile ilgili olarak detaylı bir tebliğ çıkarılacaktır.

                Yine söylentilere göre bu tebliğde, şirketlerin bağımsız denetçisini seçmesi için sadece 2014 yılı içinde yönetim kurulları yetkili olacaktır.

                Tek bağımsız denetçinin denetim yapabilmesi: 

                26.12.2012 tarihli 28509 sayılı resmi gazetede yayımlanan bağımsız denetim yönetmeliği’ne göre şirketleşenler dışında, tek başına çalışan bağımsız denetçiler de bu şirketlerin bağımsız denetimini üstlenebileceklerdir.

                Şirket halindeki denetçilerin denetim yapabilmesi:

                Yukarıda belirtilen bağımsız denetim yönetmeliği’ne göre KAYİK’lerin (kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar)  ve faaliyet alanları, işletme  büyüklükleri, çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre kurumca belirlenen işletmelerin denetimi yalnızca denetim kuruluşları tarafından yapılır.

 Bugüne kadar 23.01.2013 tarih ve 28537 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2012/4213 sayılı karar eki (I) sayılı listedeki kuruluşların bağımsız denetimi, bağımsız denetim şirketleri tarafından yapılacağı, diğerlerinin ise tek başına bağımsız denetiminin yapılabileceği açıklanmıştır.

Bu karardan sonra, hesaplamalara göre Türkiye’de toplam 3.500 şirket bağımsız denetim kapsamına girmiş olacaktır.

Bursa’da da önemli sayıda şirket bağımsız denetim kapsamına girmiş olacaktır.

Şirketleşme:

Buraya kadar yazdıklarımızdan görüldüğü üzere, bağımsız denetçi belgesi, mührü olan bir tek bağımsız denetçi bile söz konusu şirketlerin bağımsız denetimini yapabilir.

Ancak, Kamu Gözetimi Kurumu, herhangi bir şirketin bağımsız denetiminin tek bir denetçi tarafından yapılmasını pek uygun bulmamakta ve şirketleşmeyi tavsiye etmektedir. Bağımsız denetçi belgesi alan arkadaşlarımız da bağımsız denetimin bir ekip işi olduğunu gayet iyi bilmektedirler.

Bugüne kadar, şehrimizde bağımsız denetçilerin çoğunluğunun ortak olduğu bir şirket kurulamamıştır. Ancak, gelişmeler, bu şirketin bir an önce kurulmasının gerekli olduğunu göstermektedir.

Aksi takdirde, tek başına bağımsız denetim yapmaya çalışan bir bağımsız denetçi, şirketinin denetimini tamamlayamayabilir, yanlış veya eksik denetim yapabilir ve daha başlangıçta yetkisini ve mührünü kaptırabilir. Çünkü bağımsız denetim ile ilgili cezalar az buz değil, çok ağırdır.

Bursalı arkadaşlarımızın bir an önce şirketleşmesini tavsiye ediyoruz.

 

 

 

Cevdet Akçakoca

Bağımsız Denetçi

Yeminli Mali Müşavir