DENİZ TAŞIMA ARAÇLARINA YAPILAN HİZMETLER - KONU İLE İLGİLİ MUKTEZALAR

T.C.
MALIYE VE GÜMRÜK BAKANLIGI
ISTANBUL ILI DEFTERDARLIGI
KATMA DEGER VERGISI GELIR
MÜDÜRLÜGÜ


SAYI : KDVMÜK-31013-015-25-10006-2522
KONU :
03 MART 1989

ILGI: 21.2.1989 tarihli dilekçeniz,
Ilgide kayitli dilekçeniz incelendi.
Bilindigi üzere, 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 13/b maddesinde, deniz ve hava tasma araçlari için liman ve hava meydanlarinda yapilan hizmetlerin katma deger vergisinden istisna oldugu hükme baglanmistir.
Bu hükme göre söz konusu istisna seyrüsefere iliskin olmak üzere limanlarda deniz araçlari için ifa edilen her türlü hizmeti kapsamaktadir. Bu hizmetlerin liman isletmeleri yaninda diger gerçek ve tüzel kisiler tarafindan ifa edilmesi istisna uygulamasina engel olmayacaktir. 
Bu çerçevede limanlarda yapmakta oldugunuz vinçle yükleme ve bosaltma hizmetlerinin katma deger vergisinden istisna olmasi gerekmektedir. 
Bilgi edinilmesini rica ederim.

....................


DEFTERDAR ADINA


T.C.
MALIYE VE GÜMRÜK BAKANLIGI
BURSA DEFTERDARLIGI
EMLAK VE VASITALI VERGILER GELIR MÜDÜRLÜGÜ


SAYI : GEL:KDV:300-92-17/2686
KONU : Talebiniz

18 MART 1992


ILGI: 06.03.1992 günü dilekçeniz.

Ilgide kayitli dilekçenizle, sirketinizce ........... limaninda deniz tasima araçlari için tasiyicilar kooperatifi ve nakliyat sirketi araciligiyla yaptirilan yükleme bosaltma islemlerine iliskin hizmetlerin katma deger vergisine tabi olup olmadiginin, yasada belirtilen istisna hükmünün araci kurumlari kapsayip kapsamadiginin bildirilmesi istenmektedir. 
Bilindigi gibi, 21.07.1985 gün ve 18818 sayili Resmi Gazetede yayimlanan (15) Seri No.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliginin B.1 bölümünde; !”Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 13/b maddesiyle, deniz ve hava tasima araçlari için liman ve hava meydanlarinda yapilan hizmetler vergiden istisna edilmistir. Bu hükme göre söz konusu istisna, seyrüsefere iliskin olmak üzere liman ve hava meydanlarinda araçlar için ifa edilen her türlü hizmeti kapsamaktadir. Bu hizmetlerin liman ve hava meydanlari isletmeleri yaninda diger gerçek ve tüzel kisiler tarafindan ifa edilmesi istisnanin uygulanmasina engel olmayacaktir.” Denilmektedir. 
Buna göre, dilekçenize konu edilen olayda, dernek veya kooperatifçe nakliye sirketine, nakliye sirketince de tarafiniza fatura edilen ara hizmetlerin anilan istisna kapsaminda degerlendirilmesine yasal açidan olanak bulunmamaktadir. Öte yandan sirketinizce gemi sahibine fatura edilen yükleme, bosaltma gibi hizmetlerin ise katma deger vergisinden müstesna tutulmasi gerekecegi tabiidir.
Bilgi edinmenizi ve gereginin buna göre yapilmasini rica ederim.

 

DEFTERDAR

 


T.C.
MALIYE VE GÜMRÜK BAKANLIGI
ISTANBUL ILI DEFTERDARLIGI
VASITALI VERGILER GELIR MÜDÜRLÜGÜ

 

SAYI : 25-8797

.......... NAKLIYAT VE TICARET A.S.
...... Cd. .... Is Mrk.

ILGI: 15.08.1987 tarihli dilekçeniz.
Dilekçeniz incelendi.

Bilindigi üzere, 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 13/b maddesinde, deniz ve hava tasima araçlari için liman ve hava meydanlarinda yapilan hizmetlerin Katma Deger Vergisinden istisna oldugu hükme baglanmistir. 
Bu hükme göre, söz konusu istisna seyrüsefere iliskin olmak üzere limanlarda deniz araçlari için ifa edilen her türlü hizmeti kapsamaktadir. Bu hizmetlerin liman isletmeleri yaninda diger gerçek ve tüzel kisiler tarafindan ifa edinilmesi istisna uygulamasina engel olmayacaktir.
Bu çerçevede; yükleme, bosaltma, çekme, kurtarma, yüzdürme, haberlesme, radar, servis motoru, romorkör, morimbot, palamar, kati atik maddeleri depolama, tarti , gümrük, kilavuzluk, temizlik, su, elektrik, akaryakit, kumanya tedariki, yola elverislilik belgesi verilmesi, gün kontrollerinin yapilmasi hizmetlerinin ve seyrüsefere iliskin diger hizmetlerin katma deger vergisinden istisna olmasi gerekmektedir. 
Öte yandan, bu hizmetlerin uluslar arasi tasima faaliyeti ile ugrasan yerli veya yabanci gemilere yapilmasi durumu degistirmeyecektir.
Ayrica, yukarida açiklanan ve istisna kapsamina giren teslim ve hizmetlere iliskin islem veya ödemelerin acentalar tarafindan yapilmasi istisnanin uygulanmasina engel degildir. Acentalar, sayilan teslim ve hizmetlere muhatap olan alici ve faydalananlarin temsilcisi durumundadir. Bu bakimdan, islem ve ödemeler acentalar tarafindan yapilsa bile teslim ve hizmetler asil muhatap olan araçlara yapilmis olacagindan istisna kapsamina girmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Defterdar Yardimcisi