DİİB VE İHRAÇ KAYITLI SATIŞTA PROBLEME DEVAM

Bursa, 26.Haziran.2014

 

                DİİB VE İHRAÇ KAYITLI SATIŞTA PROBLEME DEVAM

 

                26.04.2014 TARİH VE 28983 SAYILI Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Tebliği ile birlikte bir çok meslekdaşımız çok önemli bir problemi ortaya koydular. “Dahilde işleme belgesi kapsamında ihraç kayıtlı satışlar” konusunda bir problem var diye. Ben bugüne kadar bu konuda herhangi bir yazı yazmadım ve problemin düzelmesini bekledim.

                Şu anda Mayıs ayı Katma Değer Vergisi beyannamesini verme süresi geçtiği halde problem halledilmedi, beyanname programında düzenleme yapılmadı ve bu konuyu açıklayan bir sirküler veya açıklama çıkmadı.

                Bu ay verilen beyannamelerde DİİB konusu olup da ihraç kayıtlı satışlar beyanname programı tarafından aynen eskisi gibi kabul edilmiş oldu. Bir çok meslekdaşımız ve firma  da durup dururken ceza ile karşılaşma durumundalar.

                Şimdi mevzuatı  ve son tebliğdeki ilgili kısımları yazımıza alalım.

9. Dahilde İşleme ve Geçici Kabul Rejimleri Kapsamında İhraç Edilecek Malların Üretiminde Kullanılan Girdilerin Temininde Tecil-Terkin Uygulaması

9.1. Kapsam

Dahilde işleme izin belgesi (DİİB) sahibi mükelleflerin, 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında temin ettiği malları kullanarak ürettiği malların DİİB sahibi alıcılara 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimi mümkündür. Ancak, bu kapsamda teslim edilen malların diğer DİİB’nin girdisi mahiyetinde olması ve her bir DİİB’nin dahilde işleme mevzuatına uygun olarak kapatılması gerekir.

Öte yandan, 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında temin ettiği mallar nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz. Ayrıca bu kapsamda yapılan işlemlerde, imal edilen mallar ihraç edilmeden herhangi bir iade işlemi yapılamaz.

 

 

8.12. İhraç Kaydıyla Teslimin Beyanı

İhraç kaydıyla teslimin beyanı için teslimin yapıldığı dönem 1 No.lu KDV Beyannamesinde şu kayıtlaryer alır.

Genel orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimi,beyannamede “Matrah” kulakçığının “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda (%18) oranını gösteren satır seçilerek beyan edilir.

Aynı beyannamenin “İhraç Kaydıyla Teslimlere İlişkin Bildirim” tablosunun “İşlem Türü” listesinden “701” kod numaralı satır seçilir ve satırın “Teslim Bedeli” sütununa KDV hariç teslim bedeli girilip (% 18) oranı seçilir. İşleme ait KDV, beyanname programı tarafından hesaplanır ve aynı tutar, “Yüklenilen KDV” sütununa da aktarılır. Bu nedenle genel orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimlerinde söz konusu tablonun “Yüklenilen KDV” sütununa mükelleflerce giriş yapılmaz.

İndirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimi ise beyannamede “Matrah” kulakçığının “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda (% 1) veya (% 8) oranını gösteren satır seçilerek beyan edilir.

Aynı beyannamenin “İhraç Kaydıyla Teslimlere İlişkin Bildirim” tablosuna, “İşlem Türü” listesinden “701” kod numaralı satır seçilir ve satırın “Teslim Bedeli” sütununa KDV hariç teslim bedeli girilip vergi oranı seçildikten sonra “Hesaplanan KDV” sütunu, beyanname programı tarafından hesaplanır. “Yüklenilen KDV” sütunu ise mükellef tarafından doldurulur. Bu sütuna mükellef tarafından hesaplanacak olan ihraç kaydıyla teslimin bünyesine giren vergi tutarı yazılır.

 

IV-D. DİĞER HUSUSLAR

1. İade Hakkının İndirim Yoluyla Kullanılması  

 

İade hakkı doğuran işlemleri bulunan mükelleflerin bu işlemler dolayısıyla yüklendikleri vergileri nakden veya mahsuben iade olarak talep etmek yerine indirim yoluyla giderme tercihinde bulunmaları mümkündür.

Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların "Yüklenilen KDV" veya "İadeye Konu Olan KDV" sütunlarına "0" (sıfır) yazılır.

Bu şekilde beyanda bulunan mükelleflerin, iade için istenenler hariç, iade hakkı doğuran işlemi tevsik eden belgeleri beyanname ekinde ibraz etmeleri gerekir.

Ancak, mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemleri nedeniyle iadesini talep ettikleri tutarın bir kısmının iade alınıp kalan kısmının indirim yoluyla giderilmesi tercihinde bulunmaları mümkün değildir.

KDV iade alacağını indirim yoluyla giderme tercihinde bulunan mükelleflerin daha sonra bu tercihten vazgeçerek nakden veya mahsuben iade talep etmeleri halinde aradaki dönemler için düzeltme beyannamesi vermeleri gerekir. Tercih değişikliğinin yapıldığı dönemde iade için istenilen belgeler de verilir.

SON TEBLİĞDE özellikle ihraç kaydıyla satışlarla ilgili beyanname doldurma konusundaki hükümler böyledir.

Ancak, gel gör ki, yukarıda belirttiğimiz 8 ve 9 uncu kısımlardaki açıklamalarla IV-D bölümündeki açıklamalar birbiri ile çelişmektedir. Bu yüzden DİİB kapsamında gerek yurt içinden ve gerekse yurtdışından hammadde alıp kullananlar beyannamelerini eskiden olduğu gibi doldurmak zorunda kalmışlardır.

Tebliğin ilgili kısımlarının yeniden gözden geçirilerek detaylı açıklamalar içeren bir sirküler çıkarılması ve KDV beyanname programının son tebliğe uygun hale getirilmesi şarttır.

 

Cevdet Akçakoca

Bağımsız Denetçi

Yeminli Mali Müşavir