E-FATURADA SON VİRAJA GİRİLDİ

Bursa, 21.Ağustos.2013

                                                                                                                            

E-FATURADA SON VİRAJA GİRİLDİ.

 

                Bilindiği gibi, aşağı yukarı bir yıldır, elektronik fatura ve elektronik defter kullanımı hakkında yazılar, bilgilendirmeler sürüyordu. Elektronik fatura uygulaması 1.Eylül.2013 tarihinde başlayacak, fakat mükellefler her zaman olduğu gibi bir erteleme beklentisi içinde, Maliye Bakanlığı ise yine her zamanki gibi erteleme olmayacak beyanlarına devam ediyor.

                Öyle veya böyle, artık elektronik fatura ve elektronik defter uygulaması için son viraja girildi. Bundan sonra ufak tefek mehter adımları atılabilir ama geri dönüş olmayacağı kanaatindeyim.

                Bu sebeple bu hafta da elektronik fatura ve elektronik defterden bahseden bir bilgilendirme yazısı yazmak şart oldu.

 

1. Elektronik fatura ve elektronik defter ne zaman uygulanmaya başlayacak?

Muhtelif yazılarımızda belirtilen elektronik fatura ve elektronik defter tutma zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin;

a) Elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (1/9/2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmektedir.)

b) Elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.) içerisinde geçmeleri zorunludur.

2.Müracaat nasıl yapılacak ?

E-fatura uygulamasına geçecek mükellefler üç şekilde müracaatta bulunabilir.

a. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan özel entegrasyon izni almış kurumların bilgi işlem sistemlerini kullanarak sisteme entegre olması.

b· Bilgi işlem sistemi altyapısı yeterli ise doğrudan e-fatura sistemine entegrasyon

c· Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından www.efatura.gov.tr internet adresi üzerinden ücretsiz olarak sunulan GİB portalını kullanarak e – faturaya geçiş.

Müracaat posta ile veya elektronik ortamda yapılabilir. Son viraja girildiği için biz artık elektronik başvurudan bahsedeceğiz.

3.Elektronik olarak başvurular nasıl yapılacaktır?

a) http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinde yer alan "e-fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi" doldurularak yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanacaktır,

b) Tüzel kişi mükellefler için "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" doldurularak yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanacaktır,

c) Gerçek kişi mükelleflerin 15.1.2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifikaya sahip olmaları.

Uygulamadan yararlanmak isteyen mükellefler aşağıda yer alan belgeler ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılı olarak başvuruda bulunacaktır.

a) "e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi" nin imzalı aslı,

b) Tüzel kişi mükellefler tarafından "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" nin imzalı aslı,

c) Şirket kuruluş sözleşmesi Ticaret Sicil Gazetesinde 1.10.2003 tarihinden önce yayımlanmış ise ilgili ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi, (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi.)

d) Başvuru formuna tüzel kişi mükelleflerin adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren noter onaylı imza sirküleri örneği veya aslının getirilmesi halinde Başkanlıkça onaylanmak üzere fotokopisi.

 

4. Başvuru sonrasındaki süreç nasıl işleyecektir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan gerçek kişi mükelleflerin kullanıcı hesapları Başkanlıkça tanımlanacak ve aktive edilecektir. Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan tüzel kişi mükelleflerden Mali Mühürlerinin temini işlemlerini yerine getirenlerin kullanıcı hesapları Başkanlıkça tanımlanacak ve aktive edilecektir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından kullanıcı hesabı aracılığı ile

e-fatura gönderme ve/veya alma işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

 

Bu konularda internette yararlanılabilecek yazılar ve kurumların adresleri aşağıdadır.

 

http://archive.ismmmo.org.tr/docs/30_SORUDA_E.pdf

http://www.edefter.gov.tr/web/guest/4

http://www.cevdetakcakoca.com/y-719/Elektronik-Fatura-ve-Defter-icin-Henuz-Erken-Mi/

http://www.cevdetakcakoca.com/y-712/Elektronik-Fatura-ve-Elektronik-Defter-Uygulamasi/

http://www.cevdetakcakoca.com/y-713/Elektronik-Fatura-ve-Defter-Uygulamasina-Hazir-Olun/

                                                                                                                            

                SONUÇ:

                Görünen o ki, Maliye Bakanlığı bu e fatura ve e defter işine sonuna kadar asılacak, başlangıçta bir çok firma sadece ve sadece yılda 3-5 firmaya elektronik fatura kesmek zorunda kalacak ama sonuçta elektronik fatura ve deftere geçilecek, o zaman daha fazla direnmenin alemi yok. Firmalar  e-fatura ve e-defter müracaatlarını tamamlamalı.

                Son virajda daha fazla geç kalınmaması dileğiyle

 

                                                                                                                            

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir