ELEKTRONİK FATURA VE DEFTER İÇİN HENÜZ ERKEN Mİ?

Bursa, 23.Mayıs.2013

                              

                               ELEKTRONİK FATURA VE DEFTER İÇİN HENÜZ ERKEN Mİ?

 

                               Bu sütunlarda, elektronik fatura ve defter uygulamasına hazır olun başlığı ile bir yazı yazdım. Bu konuda çıkan tebliğleri ele alarak nasıl tatbik edileceğini, kimlerin tatbik edeceğini yani kısaca uygulama esaslarını açıklamaya çalıştım. Söz konusu yazımla Yeminli Mali Müşavirlik görevimi yerine getirdiğimi düşünüyorum. Bu yazımda ise konuyu , muhasebecilik, uygulamacılık ve ülke açısından ele alacağım ve bu arada da meşhur tabirle “şeytanın avukatlığını yapmış” olacağım.

 

                Bilindiği gibi, 2011 yılı içinde madeni yağ lisansı olan firmalardan mal alan ve cirosu 25 milyon lirayı aşanlar ile yine ÖTV yasası III sayılı listedeki kolalı gazoz, bira, şarap, içki, tütün ve sigaraları imal, inşa veya ithal edenlerden mal alan ve cirosu 10 milyon lirayı aşanlar 01.Eylül.2013 tarihinden itibaren belli bazı müşterilerine elektronik fatura uygulamak zorunda olacaklar ve 01.Ocak.2014 tarihinden itibaren ise elektronik defter tutmak zorunda olacaklardır.

                Bu uygulamanın ülkemiz için henüz çok erken olduğunu zannediyorum.

1.       Mayıs ayının sonundayız ve Eylül ayına 3 ay kalmıştır.

2.       Bu üç ay içinde firmalar, bilgisayar programlarına elektronik fatura modülü alacaklar, elektronik fatura için prosedürleri yerine getirip Maliye Bakanlığından izin alacaklar ve 01.Eylül.2013 tarihinden itibaren elektronik fatura tanzim edeceklerdir.

3.       Bilgisayar sistemlerinde elektronik fatura tanzimi için gerekli değişiklikler yapılacaktır.

4.       Bilgisayar sistemleri 7 gün 24 saat açık kalacak şekilde düzenlenecektir.

5.       Bilgisayar sistemlerine elektronik fatura uygulaması ile ilgili olarak yeni ve daha güçlü koruma duvarları (virüs programları) inşa edilmelidir.

6.       Bir ölçüde bilgisayar programları ne yaparsanız yapın, dışarıdan gelecek saldırı ve tehlikelere daha açık hale gelmiş olacaktır.

7.       Bütün ülke elektronik fatura uygulamasına geçmediği için bazı müşterilere elektronik fatura tanzim edeceksiniz, bazılarına etmeyeceksiniz, yani her hal-ü-karda elektronik fatura dışında bir de basılı fatura tanzim edecek ve alıcıya bunu da posta veya kargo ile göndereceksiniz demektir. Bu zaman kaybını ve masrafları biraz daha artıracaktır.

8.       Hangi müşterinizin elektronik faturaya tabi olduğunu her seferinde araştıracak ve zaman kaybedeceksiniz.

9.       Gelelim elektronik defter uygulamasına, elektronik defter uygulaması da 01.Ocak.2014 tarihinden itibaren başlayacaktır. Yukarıda elektronik fatura ile ilgili olarak karşılaşacağımız zorlukları 8 maddede saymıştık. Elektronik defter için mahzurları saymaya yeltenmiyorum. Çünkü 8 değil , belki de 88 güçlük ortaya çıkacak.

 

Elektronik fatura ve elektronik defterin ülkemiz için bir lüks ve henüz çok erken olduğu kanaatindeyim.

Yetkililerin bu tebliğleri bir kere daha gözden geçirmesini diliyorum. Bir uygulamaya geçilecekse bütün ülke ve bütün sistem olarak geçilmelidir.

Altyapısı tam hazırlanmadan verilen kararlar ve uygulamalar fayda yerine zarar getirir.

Bu yüzden , elektronik fatura ve defter konusunun bir kere daha incelenmesini, özellikle Ticaret Odası, Sanayi Odası, SMMM ve YMM odalarının bu konuda ilgililerle temas ederek uygulamanın yeniden incelenmesini, altyapının tam hazırlandıktan sonra uygulama olması için harekete geçmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir