GAYRİMENKUL SATIŞ KARININ SERMAYEYE İLAVESİNDE VERGİ İNDİRİMİ

Bursa, 28.11.2001

KDV tebligleri birlestirildi ve düzenlendi.

1) 84 sayili Katma Deger Vergisi genel tebligi 23.11.2001 tarihli Resmi Gazetede yayimlandi.
Söz konusu teblig ihracatta katma deger vergisi iadelerindeki tikanmayi önlemek üzere düzenlenmistir. Teblig, çok detayli ve uzun bir tebligdir. Dolayisiyla, ileride madde madde açiklamasini yapacagiz. Bu teblig 01.Aralik.2001 tarihinde yürürlüge girmekte olup önemli gördügüm birkaç konu kisaca asagida belirtilmistir.

- Mahsup talebinde istenecek belgeler:
a) Dilekçe,
b) Gümrük Çikis Beyannamesi veya sureti,
c) Satis fatura fotokopileri veya listesi,
d) Indirilecek KDV listesi,
e) Ihraç edilen malin bünyesine giren KDV listesi
f) SSK prim borcuna mahsup dilekçesi ve belgeleri.

- 4 milyar lirayi geçmeyen nakden iade talepleri inceleme raporu ve teminat aranmaksizin yerine getirilir.
- Nakden iadeler gümrük teyidi gerçeklesmeden yapilmaz.
- Gümrük beyannameleri veya bunlara iliskin listelerin teyidi gerçeklesen kismina isabet eden tutarlarin kismen iadesi mümkündür.
- Teyit islemi olmaksizin KDV iadesi indirimli teminat uygulananlar için %100, digerleri için %200 teminatla yapilir, teyitler olumlu gelirse, genel esasi asan teminatlar iade edilir.
- Normal teminat %100, indirimli teminat ise dis ticaret sermaye sirketlerinin %4, belli sartlari yerine getiren mükellefler için %8’dir.
- Sahte veya muhteviyati itibariyle yaniltici belge (SMIYB) kullanma veya düzenleme fiili ile dogrudan veya dolayli ilgili mükelleflere yükseltilmis teminat uygulanir.
- SMIYB düzenleyenler, 4 kat teminat karsiligi iade alabilir.
- SMIYB düzenleyenlerin raporla ilgili vergi ve cezalari ödemeleri veya teminat göstermeleri halinde raporun vergi dairesine intikalinden sonraki dönemlerin mahsup veya nakden iadeler indirimli teminatlarda %100 digerlerinde %200 teminatla yerine getirilir.
- Nihai yargi karari halinde bu raporlar hiç düzenlenmemis sayilir.
- Yükseltilmis teminattan sonra bir olumlu raporun vergi dairesine intikali halinde, nakden veya mahsuben iade talepleri genel esaslara göre yerine getirilir.
- Ödeme veya teminat gösterme sartini yerine getirmeyen mükelleflerde, yazilan olumlu raporlar genel esaslara dönüsü saglamaz.
- SMIYB düzenleyenlerin kanuni temsilcileri ile sadece SMIYB düzenlenmesine neden olan ortaklar, ile bunlarin kurduklari veya ortak olduklari sirketler de ayni sorumluluk uygulamasina tabi tutulur.
- SMIYB kullanma raporu bulunan mükelleflerin nakden veya mahsuben iade talepleri (4) kat teminat karsiligi yerine getirilir. SMIYB kullanma orani iade edilecek verginin %5’ini asmiyorsa islem genel esaslara göre yapilir.
- Vergi ve cezalarin ödenmesi, teminat gösterilmesi, olumlu rapor intikali veya yargi karariyla terkin edilmesi halinde genel esaslara dönülür.
- SMIYB kullandigi konusunda haklarinda rapor bulunanlarin ortaklari ve ortak olduklari sirketlerin iade talepleri, kendileriyle ilgili olumsuz rapor bulunmamak kaydiyla genel esaslara göre yerine getirilir.
 

 


- Mal ve hizmet satin alinan mükellefler hakkinda olumsuz rapor bulunmasi 
halinde;
Bu mükelleflerden alinan mala isabet eden KDV kismi (4) kat teminatla iade edilir veya bu kisminin iadesinde vazgeçilirse kalan kisim ve diger dönemlere ait iadeler genel esaslara göre yapilir. Alinan teminatlar ise bu mükelleflerle ilgili inceleme sonucuna göre çözülür.
- Ancak, bu mükellefler vergi ve cezalari ödemisse veya teminat göstermisse, mal alanlarin bütün dönemlerdeki iade talepleri genel esaslara göre yerine getirilir.
- Veya bu alislara iliskin ödemeler;
• Kanunda belirtildigi sekilde çekle veya banka havalesi ile yapilmissa genel esaslara göre iade yapilir.

- Mal veya hizmet temininden önceki safhalarda olumsuz rapor veya tesbit 
olmasi halinde;
- Olumsuz raporda, iade talebinde bulunanlarla ilgili bir tesbit yoksa genel esaslara göre yerine getirilir.
- Olumsuz tesbit halinde ise, olumsuz tesbite konu alislarin 4 kati teminatla iade yapilir. Veya ödeme kanuna uygun çek veya banka havalesi ile yapilmissa iade genel esaslara göre yapilir.

Müteselsil Sorumluluk
Mal alim ve satimi ve hizmet ifasi dolayisiyla vergi kesintisi yapmak ve vergi dairesine yatirmak zorunda olanlarin, bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde verginin ödenmesinden, alim satima taraf olanlar, hizmetten yararlananlar ve aralarinda dogrudan veya hisimlik nedeniyle ya da sermaye, organizasyon veya yönetimine katilmak veya menfaat saglamak suretiyle dolayli olarak iliskide bulundugu tesbit olunanlar müteselsilen sorumludurlar.

1- Isleme dogrudan taraf olanlar
a) Saticinin adi soyadi ile bankadaki hesap numarasi ve vergi kimlik numarasini da içeren banka havalesiyle,
b) Veya TTK 697.maddesine uygun çek düzenlemek ve vergi kimlik numarasini yazmak kaydiyle müteselsil sorumluluga tabi tutulmaz. Kasadan yapilan ödemeler sorumlulugu kaldirmaz. Muvazaa ve organizasyon halinde sorumluluk kalkmaz.

2- Isleme dogrudan taraf olmayanlar sorumlu tutulamaz.

Kaldirilan tebligler ve bölümleri:
5 –17 - 18/D – 24/A – 26/I – 28/(D,E,F,G,H,I,A) – 29 – 30/B – 33/B – 35 – 37/E – 38(A,B,C,D,E,F,G,H,I,J) – 39/ll – 44/A – 46(D,E,F) – 56 – 59/A – 61/6 – 62/B – 64/lll – 65 – 70/(1,2,4,5) – 73(3,4,5,6) – 77(2,3) – 78 – 80 –81/1 – 82 ve 83 sayili tebligin bazi kisimlari.


YEMINLI MALI MÜSAVIR
CEVDET AKÇAKOCA