GELİR VERGİSİ YASASI DEĞİŞİYOR.

Bursa, 27.Haziran.2013

 

 

                GELİR VERGİSİ YASASI DEĞİŞİYOR.

 

                Meclisimiz harıl harıl çalışıyor. Bir bakıyoruz, Yurt dışı kazançlar için af yasası, yeni bir torba yasa, derken eski TTK nın denetim hükümlerinin değiştirilmesi ve murakıplık veya denetçilik müessesesinin yeniden kurulması, aaa, yeni bir gelir vergisi yasa tasarısı görüşülüyor. Bu yasa tasarısı ne acaba , bir inceleyelim derken, tam karşı sayfamda ve tam karşımda olan genç ve çalışkan meslekdaşım YMM. Ali Rıza Akbulut, yeni gelir vergisi yasa tasarısını haftalardır açıklamaya çalışıyor. Eyvah, eyvah ki ne eyvah, ben hangi konuları yazayım derken, neyse ben kötü polisi oynayayım ve yapılan çalışmaları bir yandan över gibi yaparak yanlış bulduklarımı açıklayayım, iyi polis de Ali Rıza bey olsun diyorum.

                Yeni Gelir vergisi yasasına göre, (Ali Rıza Akbulutun yazısından alıntıdır)

                1.Gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştirildi

2.Beyannameli vergileme genişletildi

3.Vergi tabanı genişletildi ve istisnalar daraltıldı

4.Yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemeler yapıldı

5.Vergi güvenliği ve vergiye uyum güçlendirildi

6.Sosyal ve çevresel politikalarla uyumlu düzenlemeler yapıldı.

7.Bakanlar Kurulunun yetkileri artırıldı.

Kısaca yeni gelir vergisi kanunu tasarısını hakikaten bu şekilde özetleyebiliriz.

Sonuçta, iki yasa ortadan kalkacak, yeni bir yasa çıkacak. Eskidenberi olan uygulamalardan bazıları ortadan kalkacak, yeni düzenlemeler gelecek veya beklenecek, yine muhasebe dünyasında ve vergi dünyasında bilinmeyenler doğacak, bazı konularda tereddütler olacak.

Yazımızın ilk cümlesi “meclisimiz harıl harıl çalışıyor” idi. Evet, meclis çalışıyor, yasalar çıkıyor, ama bürokrasi çalışıyor mu, yoksa bürokrası meclisin hızına yetişemiyor mu? İşte bu büyük bir problem.

Bu satırları ve sütunları takibedenler bilirler, iş alemi ise çok yakından bilir. Yeni dediğimiz Türk Ticaret Kanunu -ki artık eskidi- en son değişiklikle denetçilik müessesesi yeniden getirildi. Ancak, denetçilik müessesesi konusunda tebliğ veya yönetmelik çıkmadığı için, piyasa ne yapacağını bilemiyor. Bu sebeple 1.Temmuz.2013 ‘ e kadar yapılması gereken ana sözleşme değişikliklerinin yapılması konusunda da büyük tereddütler, şüpheler doğdu ve ana sözleşme değişiklikleri yapılamıyor.  Bütün ticaret alemi, denetçilik konusundaki tebliğleri veya yönetmelikleri bekliyor ki, ana sözleşme değişiklikleri ile birlikte denetçiler de tayin olunsun.

Ama maalesef bürokrasi , bu yönetmelik veya tebliğleri umursamıyor galiba!

Yeni çıkacak olan gelir ve kurumlar vergisini birleştiren yeni gelir vergisi yasası çıktığında da bürokrasi gerekli açıklamaları zamanında yapmazsa, kesinlikle eminim ki ticaret ve vergi daireleri de duracaktır, ülke büyük kayba uğrayacaktır.

Lütfen sevgili bürokrasi, meclisin hızına yetişin veya bürokrasinin çalışmasına mani olanlar varsa, müsaade edin de bürokrasi çalışsın.

Yoksa yıllardır, bütün dünyanın hayran olduğu düzenlemeleri yapan Türkiye geriye doğru gitmeye başlayacaktır diye düşünüyorum.

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir