GÜLE GÜLE 2011 - HOŞGELDİN 2012

Bursa, 03.Ocak.2012

                                                                                                                                    

GÜLE GÜLE 2011 -  HOŞGELDİN 2012

 

   İyi ve kötü taraflarıyla bir yıl daha geçti. 2011 Türkiye’nin dünya ekonomisinde ve siyasetinde daha da öne çıktığı bir yıl oldu. Dünyadaki devam eden ağır krize rağmen Türkiye gerek ihracat artışında ve gerekse bankacılık ve ekonomideki gelişmelerde dünyada ilgi ile izlenen, gıpta ve hayranlıkla bakılan bir ülke oldu.

   Balkanlar’dan Cezayir’e, Ortaasya’dan Ortadoğu’ya, Afrika içlerine kadar, Türkiye’nin ismi geçtiği an halkın tavrı, hareketi değişiyor, gözlerde parlamalar, yüzde gülücükler doğuyor. Her yerde muhakkak bir Türk dizisinin seyredildiğini görüyorsunuz. Artık her ülkede Türk malları ortaya çıkmaya, kullanılmaya başladı. Bu açıdan baktığımızda ülkemiz bilhassa azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, ulaşılması arzu edilen, sevilen sayılan bir ülke. Batı ülkelerinde de dikkatle takip edilen, hatta kösteklenmesi gereken bir rakip olarak görülüyor.

   Ülke içinde muhalefet eksikliği, diktatörlük ve askeri vesayet rejimi heveslilerine rağmen gelişmeler iyi görünüyor.

   Peki 2012 yılı ne getirecek.?

   Ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası’nın kararlı tutumunu sürdürmesi gerekiyor. Faiz ve rant ekonomisinin önüne geçen kararların ve tatbikatın devam etmesi şart. Hala geçmişe dönük olarak paranın para getirmesi ve bedava yaşama ve kazanmaya dönük ümit içinde olanlar, bana göre hayal kırıklığına uğrayacaklar.

   2012 yılında ekonomi nasıl olabilir?

 

   1. Büyüme yavaşlasa da umulan ve hesaplanandan daha iyi olacak

   2. Dolar kuru 1,80 - 1,95 bandında oynayacak

   3. Euro , AB krizi devam ettikçe zayıflamaya devam edecek

   4. Türkiye’nin AB ye ihracatı aşağı yukarı %20 oranında azalacak, ancak AB

kendini toparlarsa, Türkiye AB yi pazarlama için kullanırsa azalma olmaz.

   5. Türkiye’nin Rusya, Orta asya ve Arap ülkelerine ihracatı AB nin etkisini

azaltacak şekilde artacak.

   6. Türkiye , dünyada sözü edilen, sözü geçen ülkelerden olmaya devam eder.

   7. Türkiyede kayıt dışı ekonomi azalmaya devam edecek.

   8. Bütçe açığı azalacak veya hiç olmayacak

   9. Cari açık ve dış ticaret açığı , alınan tedbirler sonucu azalmaya devam edecek, özellikle Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşması gibi anlaşmalar ve enerji konusundaki alternatif çalışmalar dış ticaret açığını ve cari açığı azaltacaktır.

   10. Türkiye, ithalatı engelleyici  özel tedbirler almaya devam etmelidir.

   11. ABD nin son hamlesi ile vergi cennetleri olan cennet adalar, cehenneme

Dönmeye başlayacaktır. ABD nin arkasından Türkiye de vergi cennetleri ile ilgili olup henüz tatbik etmediği hükümleri tatbik etmeye başlayacaktır, bu da dış ticaret açığını azaltan etmenlerden biri olacaktır.

 

   Türk Ticaret Kanunu ve 2012 yılı.

   2012 yılında ülkenin tedbir alması gereken bir konu daha bulunmaktadır. 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu. Bu konuda bir çok yazı yazdım. İlk yazılarımı okuyanlar hatırlayacaklardır. Bu kanuna karşı idim. Nitekim, basında ve bilim dünyasında Türk Ticaret Kanununun yanlışları dile getirilmeye başlandı. Türk Ticaret Kanununun ertelenerek yeni düzenlemeler ve iyi bir eğitim sürecinden sonra yürürlüğe girmesi daha iyi olacaktır kanaatindeyim.

   AB. nin bugünkü durumunda artık Türkiye’ye baskı yapacak hali kalmamıştır. Baskılar sonucu kabul edilmiş , ülkemize uymayan yasalar varsa bunların derhal değiştirilmesi, düzenlenmesi konusunda da çalışmalar yapılmalıdır.

 

   İşte bizim 2011 ve 2012 ye bakışımız böyle.

   Tüm okurlarımın yeni yılının kutlu, sağlıklı, mutlu ve başarılı geçmesini dilerim.

 

 Cevdet Akçakoca

 Yeminli Mali Müşavir