İHRACAT BEDELİ DÖVİZLERİN GETİRİLME MECBURİYETİ KALKTI

Bursa;11.02.2008

 

İHRACAT BEDELİ DÖVİZLERİN GETİRİLME MECBURİYETİ KALKTI

 

08.Şubat.2008 tarih ve26781 sayılı Resmi Gazetede 2008/13186 sayı ile bir Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapan yeni bir karar yayımlandı.

Türk parası kıymetini koruma kararlarının bir zamanlar ne kadar sert kararlar olduğunu, birçok kimsenin bu sebeple yargılandığını hatırlarız. İhracat dövizlerini getirmeyenlerin yıllarca mahkemelerde süründüklerini, KDV iadelerini alamadıklarını anımsayınca bu kararı okuduğumuzda işte yine bir devrim niteliğinde karar diyoruz.

Yahut da Türkiye nereden nereye geldi? Bir zamanlar 70 cente muhtaç olan Türkiye, artık ihracat döviz bedellerinin bile peşinde koşmuyor. Bu karar sonucunda, şunu anlıyoruz ki Türkiye’nin derdi döviz değil, dış borç ve dış borç faizi değil,  iç borç ve iç borç faizi.

Bu karardaki en önemli hüküm,

İhracat bedellerinin tasarrufu serbesttir.Bakanlık , ihtiyaç duyulması halinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir. Bu karar, yayımı tarihinden itibaren geçerlidir.

Daha önce, ihracat bedellerinin belirli bir kısmının getirilmesi mecburiyeti vardı ve getirilmeyen bedellere cezalar uygulanıyordu. 08.Şubat.2008 tarihinden itibaren isteyen ihracatçı, ihracat bedellerini istediği zaman Türkiyeye getirecek, dilerse hiç getirmeyecektir.

Ancak, bu karar Türk Parasının Kıymetini koruma ve kambiyo hükümlerine göredir.

Vergi yasaları açısından durumun nasıl olacağı konusunda Maliye Bakanlığının bir tebliğ çıkarması gerekir. Maliye Bakanlığı KDV. İadesi açısından bugünkü tatbikatı değiştiren bir tebliğ çıkarmadığı takdirde eski hükümler vergi yasaları açısından geçerli olacaktır. Bilhassa Yeminli Mali Müşavir incelemelerinde, döviz alım belgeleri önem arzetmektedir.

İhracatçıların, diğer yasalara göre yapılacak değişiklikleri de takip etmeleri gerekmektedir.

 

Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca