İhracat bedellerinin yurda getirilmesi

Bursa, 25.Ekim.2004
Bilgi, 2004 / 60
İhracat bedellerinin yurda getirilmesi

Bursa’mızın bu seneki ihracat tutarı (10) milyar dolara ulaşacak ve hatta geçecek gibi görünüyor.

2001 krizinden sonra sanayicimiz, ayakta kalabilmek için:

Önce pazar aradı ve artan oranda ihracata başladı.
Maliyetlerini düşürme çarelerini buldu.
Böylece rekabet gücünü artırdı.
Yüklenilen KDV ve ihracat teşviklerini alma çarelerini aradı.
İhracatçımız, sanayicimiz bu yönelim sonucunda bilmediği dünya pazarlarına açıldı, hiç bilmediği ihracat mevzuatı ve bürokrasiyle karşılaştı ve bunlarla da baş etmeyi öğrendi.

Bürokrasi de ihracatın önemini kavrayıp sanayici ve ihracatçıya önderlik etmeye başladı.

Yine de ihracat bedellerinin süresinde getirilmesi, getirilmemesi, takas edilip edilmemesi konusunda birçok problemler doğdu. Birkaç yazımızda aşağıdaki konuları işleyeceğiz.

İhracat bedelinin yurda getirilme süresi,
İhracat bedelinin getirilme şekli,
Yurda getirilecek döviz miktarının hesabı.
İhracat bedeli dövizlerin yurda getirilme süresi

Kambiyo mevzuatımıza göre FOB bedeli 50.000.- $(doları) aşan ihracat bedeli dövizlerin; genel olarak fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilerek, bir bankaya veya özel finans kurumuna satılması gerekir.
Ancak, ihracat bedelinin %70’i fiili ihraç tarihinden itibaren 90 gün içinde yurda getirilip bir banka veya finans kurumuna satılırsa geri kalan dövizin bozdurulmasına gerek yoktur. İhracatçı bu dövizi istediği gibi kullanabilir.
İhracat yapılan ülke, ihraç edilen mal ve ihracatın şekli bir özellik veya ayrıcalık taşıyorsa ihracat bedelinin yurda getirilme süresi aşağıdaki gibi olacaktır.
1- Dağılan Sovyetler birliği yerine kurulan cumhuriyetler ile Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Polonya ve İran’a yapılan ihracat bedellerinin getirilme süresi bir yıl yani 365 gündür.

2- Yugoslavya yerine kurulan ülkelere yapılan ihracat bedellerinin getirilme süresi (9) ay yani 270 gündür.

3- Yurt dışındaki müteahhitlik hizmetleri ile ilgili kati ihracat, kitap, gazete, mecmua, pul ihracına ihracat bedelinin getirilme süresi bir yıl yani 365 gündür.

4- Konsinyasyon ve müşterek hesap yoluyla yapılan ihracatta bedelin getirilme süresi (180) gündür.

5- Serbest bölge, gümrüksüz antrepolara ihracatta bedelin getirilme süresi 180 gündür.

6- Uluslararası fuar, sergi ve haftalara mal gönderilmesi halinde ihracat bedelinin getirilme süresi fuar, sergi veya haftanın bitiminden itibaren en geç 180 gündür.

7- Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihracat ile ticari geçici ihracatta ihracat bedelinin getirilme süresi en geç 90 gündür.

8- Kredili ihracatta sözleşmede belirtilen sürenin bitiminden itibaren en geç 30 gün içinde ihracat bedeli getirilmelidir.

İhracat bedeli dövizlerin süresinde getirilmemesi halinde mücbir sebepler belirtilerek ek süreler alınabilir. Buna rağmen dövizler getirilemezse bedelin %5’i kadar bir ceza ödenir.

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
CEVDET AKCAKOCA