İHRACATTA BOZDURULACAK DÖVİZ HESABI

Bursa, 25.10.2004
Bilgi : 2004 / 59

İHRACATTA ; BOZDURULACAK DÖVİZ HESABI
 
İhracat bedelleri ile ilgili bu üçüncü yazımızda ihracat bedellerinin bozdurulacak kısmının hesabını söz konusu edeceğiz.

İhracat FOB, CIF, FOT, vs. vs. gibi muhtelif şekillerde yapılır. İhracatçı, FOB ihracat bedelini getirip bozdurmak zorundadır.
Yapılan ihracatta, fatura bedeli FOB 50.000.- $ (doların) altında ise 50.000.- $ doların altındaki ihracat bedellerinde döviz getirme mecburiyeti yoktur.
Yapılan ihracatta, 50.000.-$ (dolardan) fazla faturalarda mesela 90.000 $ tutarında bir faturada, 40.001 $ (dolar) getirilerek, kalan bedel 50.000. $ (doların) altına düşürülürse, kalan 50.000 $’ın altındaki tutarın getirilme mecburiyeti ortadan kalkar.
50.000 $’ın üzerindeki ihracatlarda, 90 gün içinde, fatura bedelinin %70’i getirilip bozdurulursa kalan %30’luk kambiyo açısından ihracat bedelinin getirilme zorunluluğu ortadan kalkar. (Muhasebe ve vergisel açı hariç)
İhracat bedeli 50.000 $’ın üstünde ise, ihracatçının bir yıl önceki ihracatı veya ihracatın yapıldığı yıldaki ihracatının karşılığı olarak getirdiği döviz tutarının %1’i (performans) fatura bedelinden düşüldükten sonra kalan tutar 50.000 $’ın altına düşerse ihracatçının döviz getirilme zorunluluğu kalkar.
Yazımızda kısa başlıklarla belirttiğimiz ihracat bedeli ödeme hesaplamaları, kambiyo mevzuatı açısından çok önemlidir.

İhracatçılar, yurda getirilecek döviz miktarının hesabını çok iyi yapabilmelidirler. Aksi takdirde, hiç yoktan kambiyo mevzuatı ile başları belaya girecektir.

Özellikle, yanlış hesaplanarak bozdurulan dövizler sonucu, ihracat bedelinin getirilme süresi de geçmişşe, ihracat bedelinin %5’i gibi bir cezai şart (ceza ödeme) ile karşı karşıya kalınacaktır.

Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca