KALIPLARIN KDV İADESİ

19.08.2005
KALIPLARIN KDV İADESİ

Ülkemizde otomotiv sanayiinin önlenemez yükselişi, birkaç senedir. “Yurtdışındaki müşterilere yapılan işlerde kullanılmak üzere alınan kalıplardan dolayı yüklenilen verginin hizmet ihracı kapsamında iade edilip edilemeyeceği” konusu gündeme gelmiş ve biz de bu konudaki bazı özelgeleri okurlarımıza bildirmiştik.

Bu defa İstanbul Defterdarlık KDV. Gelir müdürlüğü tekrar bir özelge vermiştir. Söz konusu özelgenin bir özeti aşağıda faydalanılmak üzere okurlarımızın bilgisine sunulmuştur.

Konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca yayımlanan 04/05/2004 tarihli 12 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinde;

“Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-a maddesi ile “ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler” katma değer vergisinden istisna edilmiş,

12/1. maddesi ile de bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için;

- Teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işletmecisine yapılmasının ve

- Teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya serbest bölgeye vasıl olması ya da yurt dışındaki müşteriye gönderilmek üzere yetkili gümrük antreposuna konulmasının şart olduğu hüküm altına alınmış, teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesinin veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesinin de durumu değiştirmeyeceği belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 12/2. maddesinde ise yurt dışındaki müşteri tabirinin; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade ettiği ve bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için;

- Hizmetleri yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olası ve

- Hizmetten yurt dışında faydalanılması gerektiği belirtilmiştir.

Uygulamanın usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar ise 26 ve 30 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinin (K) ve (A) bölümlerinde yapılmıştır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, mükellefler tarafından ihraç edilen ürünlerin üretimi için gerekli olan ve yurt dışındaki firma tarafından imal ettirilen, faturası yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen ve bedeli de yurt dışındaki firma tarafından ödenen model kalıpların, ihraç edilen mallar için verilen hizmet kapsamında değerlendirilmesi ve gerekli belgelerin ibraz edilmesi şartıyla, ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır.

Buna göre, yabancı firmaların Türkiye’den ithal edeceği (Türkiye’den ihraç edilecek) mallar dolayısıyla verilen hizmetler, bu hizmetlerden yurt dışında yararlanılacağından, ihracat istisnası kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, “söz konusu kalıpların yurt içinde satışa konu edilmesi halinde ise katma değer vergisi uygulanacağı tabiidir.” denilmektedir.

Buna göre, yukarıda bahsi geçen sirkülerde; mükellefler tarafından ihraç edilen ürünlerin üretimi için gerekli olan ve yurtdışındaki firma tarafından imal ettirilen kalıpların ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması için ihracatçı tarafından imal edilmesi koşulu belirtilmediğinden ............San.A.Ş.’nin Türkiye’den ihraç edeceği malların üretiminde kullanılacak kalıpların faturasının yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmesi, bedelinin de yurtdışındaki firma tarafından ödenmesi halinde gerekli belgelerin ibrazı şartıyla ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi ve yüklenilen KDV’ nin indirimle giderilemeyen kısmının genel esaslar çerçevesinde YMM raporuna istinaden iade veya mahsubunun yapılması gerekmektedir.

Denilmektedir.

Buna göre yurtdışı müşteriler adına düzenlenecek kalıp faturalarının bedeli döviz olarak geldiğinde KDV. İadesinden faydalanılabilecektir.

Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoca