KASADAKİ FAZLA PARA

Bursa; 27.09.2006

            

KASADAKİ FAZLA PARA

 

   2006 yıl sonu gelirken değişmekte olan vergi kanunları, artırılacak vergiler gündemi oluşturuyor.

 

   Değişen vergi kanunları, artırılan vergiler yine vergisini tam vermeye çalışan, kayıt içindeki ZAVALLI VERGİ MÜKELLEFLERİNİ yakından ilgilendiriyor. Vurun abalıya! Fakat bu değişiklikler 2007 ve daha sonraki yılları ilgilendiriyor. Oysa, 2006 yılını ilgilendiren vergi sistemi içinde firmaların yanlışları veya aksaklıkları daha önemli geliyor bana.

 

   Doğan aksaklıklardan biri de KASADAKİ FAZLA MİKTARDA OLAN PARA’DIR.

 

   Firmalar, eskiden beri hemen hemen her türlü işlemlerini kasadan veya ortaklar cari hesabından geçirirler. Bu işlemlerin sonucu bir de bakarsınız ki

 

   a) Kasada yüz milyarlarca para

   b) Ortaklarda yüz milyarlarca borç veya alacak.

   c) Bundan sonra da inceleme elemanlarının yazdığı raporlarla yüz milyarlarca ceza    

 

   2003 yılından itibaren 320-323-332 sayılı Vergi Usul Kanunu tebliğleri ile en son 8.000 (sekizbin) YTL. ve daha fazla tutardaki tahsilat ve ödemelerin banka ve PTT aracılığı ile yapılması zorunluluğu getirilmiştir.

 

   Tahsilat ve ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması zorunluluğu sonucu kasa hesabının YTL. cinsinden tutarı daha fazla önem arz etmeye başlamıştır.

 

   Dönem sonunda kasa bakiyesi şirket ihtiyaçlarına uyacak şekilde ve ticari teamüllere uygun olarak en az bir tutarda olmalıdır.

 

   Şirket ihtiyaçlarına uygun tutar, her firmaya göre farklı olabilir. İşletmenin günlük, aylık, haftalık ödemeleri ve tahsilatı takip edilerek ihtiyaç tespit edilmeli ve kasada ihtiyaç fazlası nakit olmamalıdır.

 

   Aksi davranışta; yani kasada fazla para gözüküyor ve herhangi bir denetimde para fiilen de kasada bulunmuyorsa;

 

   a) Ticari teamüle uygun olmayan davranışta bulunulduğu

   b) Basiretli bir işadamı gibi kasadaki para değerlendirilmediği

   c) Şirket, elde edilecek faiz gelirinden mahrum bırakıldığı gerekçesiyle firmalar Vergi Usul Kanunu’nun 30/4. maddesi esas alınarak cezalı tarhiyata tabi tutulur.

 

 

   SONUÇ:

 

   Firmaların kasalarının bakiyesini dikkatle inceleyerek ihtiyaç fazlası nakit bulundurmamaya, lüzumsuz cezaları önlemeye ve kasadan 8.000 YTL:den fazla (işçilik ödemeleri hariç) ödeme yapmamak konusunda çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

 

 Yeminli Mali Müşavir  

  Cevdet Akçakoca