Kısa Dönem Faiz Gelir – Giderleri

Bursa,19.11.2004
Bilgi, 2004/65
Kısa Dönem Faiz Gelir – Giderleri
31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 5228 sayılı kanunun 59. maddesi ile yapılan değişikliklerle V.U.K. 281 ve 285. maddeler aşağıdaki hale gelmiştir.

Alacaklar

V.U.K. Madde 281.

Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır.

Vadesi gelmemiş olan senede bağlı alacaklar değerleme gününün kıymetine irca olunabilir. Bu takdirde, senette faiz nispeti açıklanmış ise bu nispet, açıklanmamışsa Cumhuriyet Merkez Bankasının resmi iskonto haddi uygulanır.

Bankalar ve bankerler ile sigorta şirketleri alacaklarını ya Cumhuriyet Merkez Bankasının resmi iskonto haddi veya muamelelerinde uyguladıkları faiz haddi ile, değerleme günü kıymetine irca ederler.

285. maddede de borçlar esas alınarak aynı ifadeler kullanılmıştır.

Yapılan Değişiklikle Faiz Gelirinin Değerlemesi

5228 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu, firmaların kıst dönemler itibariyle yani;

Ocak – Mart

Nisan – Haziran

Temmuz – Eylül

Ekim – Aralık

Dönemleri itibariyle

a) Alacaklar (sözleşmeli alacaklar)

b) Senede bağlı alacaklarla ilgili faizler

Eğer istenirse sözleşmedeki faiz nispeti üzerinden veya Merkez Bankası reeskont haddi üzerinden hesaplanır ve firmanın hesaplarına gelir olarak kaydolunur. 2004 yılı için Merkez Bankası reeskont oranı %42 olarak belirlenmiştir. Alacakların reeskont hesabı karşılıklılık ilkesine bağlıdır. Firma, borçlarını da değerlemediği taktirde alacaklarını değerlemeyebilir.

Bankadaki ;

c) Mevduatlar

Maddenin ilgili hükümleri gereğince bankalarda bulunan vadeli mevduatlar, dönem sonuna kadar hesaplanacak faiz nispetiyle değerlendirilecektir.

Vadesi gelecek dönemde sona erse bile vadeli mevduatın dönem sonuna kadar oluşan gün sayısına göre faiz geliri hesaplanarak, dönem sonuç hesaplarına yani GELİR TABLOSUNA gelir olarak kaydedilecektir.

Burada kastedilen dönem, yukarıda da belirtildiği gibi her bir geçici vergi dönemidir.

d) Banka kredileri

Mükellefler V.U.K. 285. inci maddede yapılan değişiklik sonucu, her bir dönem için banka kredi faizlerini gün sayısına göre kıst dönem olarak hesaplayarak gider yazacaklardır.

SONUÇ

Mükellefler, her kıst dönem için vadesi gelmemiş olsa da faiz gelir ve giderlerini hesaplayarak gelir ve gider olarak ilgili dönem hesaplarına kaydetmek mecburiyetindedir.

Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca