NAYLON FATURA KULLANANLAR YANDI

Bursa; 11.02.2008

 

NAYLON FATURA KULLANANLAR YANDI.

VERGİ USUL KANUNUNUN CEZA HÜKÜMLERİ AĞIRLAŞTIRILDI.

 

 08.02.2008 Tarih VE 26781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5728 sayılı yasa ile birçok kanundaki ceza hükümleri değiştirildi ve ağırlaştırıldı. Hem de yayımı tarihinden yanı 8.Şubat.2008 tarihinden geçerli olmak üzere.

Bu kanunun vergi usul kanunundaki hükümleri değiştiren maddeleri 271-281 maddeleridir.

 

Yapılan değişikliklerden kısaca bahsederek, yasayı aynen aşağıya alacağız.

 

1. Gümrük idareleri tarafından alınan vergi ve resimler Vergi Usul Kanununa tabi olmayacaktır. Bunlar hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanununun 242. madde hükümleri uygulanır. Söz konusu 242 . madde gümrük kanununa göre  hesaplanan vergi ve cezaların tebliğ, itiraz ve düzeltme hükümlerini içermektedir.

2. Vergi Usul Kanunun Vergi mahremiyetini düzenleyen 5. inci maddesine göre açıklanan bilgiler ele alınarak mükelleflerin haysiyet, şeref ve haklarına tecavüz edilemez.

3. Vergi Usul Kanununun 87. maddesine göre takdir, tadilat ve zirai kazançlar il komisyonları ile özel komisyonlara, memurların dışında, seçilecek kimselerde aranılacak vasıflar yeniden düzenlenmiştir. Özellikle, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya vergi kaçakçılığı suçlarından mahkûm olmamak şartı getirilmiştir.

4. V.U.K. 246 . maddesine göre görevini ihmal veya suiistimal eden muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri TCK. Nun görevini kötüye kullanma suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.

5. V.U.K. 344. maddesinin başlığı VERGİ ZİYAI CEZASI olarak değiştirilmiş ve şu hüküm konmuştur. 341. maddede yazılı hallerde vergi ziyaına sebebiyet verildiği takdirde, mükellef veya sorumlu hakkında ziya uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Bilindiği gibi söz konusu 341. madde ise VERGİ ZİYAI SUÇU ‘ nu tarif etmektedir.

6. V.U.K. 359 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 359- a) Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;

1) Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler,

2) Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar,

Hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir.

b) Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belgedir.

c) Bu Kanun hükümlerine göre ancak Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, Bakanlık ile anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlar iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

371 inci maddedeki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında bu madde hükmü uygulanmaz.

Kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında bu maddede yazılı cezaların uygulanması 344 üncü maddede yazılı vergi ziyaı cezasının ayrıca uygulanmasına engel teşkil etmez.”

 

Bu maddeyi HALK LİSANI İLE AÇIKLAMAYA ÇALIŞIRSAK,

Defter ve kayıtlarda muhasebe hileleri yapanlar, hayali hesaplar açanlar, ikinci bir defter kullananlar,
Vergi kaçıracak şekilde kayıt yapanlar,
Defter ve belgeleri gizleyenler,
Defter ve belgeleri saklayanlar,
NAYLON FATURA VE BELGE düzenleyen ve kullananlar HAKKINDA BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEKTİR. 
DEFTER VE BELGELERİN VERGİ İNCELEMESİNE YETKİLİ KİMSELERE İBRAZ EDİLMEMESİ , İSTENDİĞİNDE VERİLMEMESİ GİZLEME OLARAK KABUL EDİLİR.
YİNE GERÇEK BİR MUAMELEYE DAYANSA DA GEREK MAHİYET VE GEREKSE MİKTAR OLARAK GERÇEĞE AYKIRI OLAN BELGELER, YANİ MALIN BİR BAŞKASINDAN ALINIP FATURANIN BİR BAŞKASINDAN ALINMASI VEYA FATURA İLE MAL MİKTARI VEYA FİYATI ARASINDA FARKLILIKLAR OLMASI HALİNDE DE BU BELGE NAYLON FATURA OLARAK KABUL EDİLECEKTİR.
Defter ve belgeleri yok edenler, yerine başka yaprak koyanlar veya hiç koymayanlar, tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyen ve kullananlar ise ÜÇ YILDAN BEŞ YILA KADAR HAPİSLE CEZALANDIRILIR.
Maliye bakanlığı ile anlaşması bulunanların basabileceği belgeleri anlaşması olmadığı halde basanlar ve bilerek kullananlar hakkında da İKİ YILDAN BEŞ YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLİR.
VUK.nun 371. maddesindeki pişmanlık hükümlerine göre bu durumları bildirenler hakkında bu madde hükmü uygulanmaz.
Kaçakçılık suçlarını işleyenlere bu maddeye göre cezalar verilir ayrıca da vergi ziyaı cezası verilir.

 

7. Yukarıdaki maddeye göre belirtilen suçlara iştirak edenlerin bu suçların işlenmesinde bir menfaati bulunmuyorsa TCK.nun suça iştirak konusunda verilecek cezanın yarısı indirilecektir.

8. Vergi mahremiyetine uymayanlar hakkında TCK.nun 239. maddesine göre ceza verilir.

9. VUK. 6 ıncı maddesinde belirtilen memurlar, mükelleflerin işlerini yaptıkları takdirde TCK.nun 257. inci maddesine göre cezalandırılır ve ayrıca vergi ziyaına sebebiyet verilmişse, bir de vergi ziyaı cezası ile cezalandırılırlar.

10. VUK.nun 367. maddesine göre yukarıda VUK. Nun kaçakçılık suçları ile ilgili 359.uncu maddesindeki suçları işleyenleri tesbit eden denetleme elemanları ve memurlar durumu CUMHURİYET SAVCILIĞINA bildirmek mecburiyetindedir.

Yapılacak inceleme neticesine sonucuna kadar kamu davası açılması ertelenir ve bundan sonraki Vergi cezalarının uygulanması konusundaki kararlar  Ceza mahkemelerinin kararlarını etkilemez.

YANİ BİR MÜKELLEF KAÇAKÇILIK SUÇU İŞLEDİĞİNDE, BİR RAPOR TANZİM EDİLİRSE

A.  HEM VERGİ CEZASI VERECEKTİR

B.  AYRICA DA CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAK VE

AÇILACAK KAMU DAVASINA GÖRE DE CEZALANDIRILACAKTIR.

11.  Vergi Usul Kanununun PİŞMANLIK hükümlerini içeren 371. maddesi de aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

 

 “MADDE 371- Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi hâlinde, haklarında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez.

1. Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından her hangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır.).

2. Haber verme dilekçesinin yetkili memurlar tarafından mükellef nezdinde her hangi bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel (Kaçakçılık suçu teşkil eden fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması.

3. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde tevdi olunması.

4. Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi.

5. Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde ödenmesi.

 

Pişmanlıkla ilgili bu madde hükümleri, emlak vergisi ile ilgili

olarak uygulanmaz. Yani emlak vergisinde VUK.nun 371. nolu

pişmanlık maddesi uygulanmayacaktır.

 

Kanun yayımlandığı 08.Şubat. 2008 tarihinden itibaren yukarıda

belirtilen değişiklikler  tatbik edilecektir.

 

Devam eden davalar için bu kanunun lehte hükümleri

mükelleflere uygulanacaktır.

 

Vergi Usul Kanununda yapılan bu değişikliklerden sonra

mükelleflerin bir kere daha düşünüp NAYLON FATURA

OLAYINDAN kesinlikle çok ama çok korkması gerekmektedir.

 

Son olarak bir daha söylüyoruz ki NAYLON FATURA

KULLANANLAR KESİNLİKLE YANDI.

 

 

Yeminli Mali Müşavir

 Cevdet Akçakoca