ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GİDER Mİ DEĞİL Mİ ?

06.10.2005            

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GİDER Mİ DEĞİL Mİ ?
17. Ağustos 1999 depreminin yaralarını sarmak üzere bir defalığına getirilen “özel iletişim ve özel işlem vergileri” uzatılarak ve daha sonra vergi kapsamı genişletilerek bugünlere gelmiştir.

Bu vergiler “kanunen kabul edilmeyen gider” olarak kaydedilir. Deprem nedeniyle getirilen vergiler “gelir ve kurumlar vergisi uygulaması açısından gider olarak kaydedilemez ve hiçbir vergiden mahsup edilemez” şeklindeki hüküm 5035 sayılı gider vergileri kanununa 39. madde olarak getirilip aktarılmıştır.

Getirilen bu kanun maddesine göre mükellefler, özel iletişim ve işlem vergilerini kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlarına almaya devam etmiştir.

Kanun uygulaması bu şekilde yerleşik hale gelmişken geçenlerde bir mukteza (özelge) kafaları karıştırdı. Söz konusu muktezanın ilgili kısımları aşağıdadır.

“İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, iletişim hizmetlerinden yararlanan kurumlar adına düzenlenen faturalarda gösterilen özel iletişim vergisinin, gelir ve kurumlar vergisinin giderler kapsamında  maliyet unsuru olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda başkanlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmaktadır.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39’uncu maddesinde, Telekomünikasyon Kurumu’yla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin özel iletişim vergisi mükellefi olduğu, verginin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği, bu verginin katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmeyeceği ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir.

Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, bu verginin mükellefi Telekomünikasyon Kurumu’ndan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerdir. Dolayısıyla, adı geçen kanunun 39’uncu maddesinin altıncı fıkrası hükmünün muhatapları telekomünikasyon hizmeti veren işletmelerdir.

Buna göre, özel iletişim vergisi mükellefleri tarafından verilen telekomünikasyon hizmeti nedeniyle şirketiniz adına düzenlenen faturalarda yer alan hizmet bedeli üzerinden hesaplanan özel iletişim vergisinin tarafınızca gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Bu mukteza’ya göre özel iletişim vergilerini gider olarak yazabilirsiniz.

Ancak, siz yine de yazmayın. Maliye Bakanlığından şirketiniz için bu konuda özelge alın.

Kendi şirketiniz için özelge aldıktan sonra özel iletişim vergisini gider yazabilirsiniz.

Buna rağmen gelen denetim elemanı sizin gider kaydınızı kabul etmeyebilir. O zaman siz de mahkemeye başvurursunuz. Mahkemeler, mükellefin hakkını verir.

SONUÇ :  

Kendi firmanız adına özel iletişim vergisinin gider olduğuna dair MUKTEZA (ÖZELGE) almadan söz konusu vergiyi gider kaydetmeyin. Özelgeniz varsa gider kaydedin.

Öyle ise herkes Maliye Bakanlığından mukteza almaya baksın.

Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca