PİYASANIN RAHATLAMASI GEREKİYOR

PİYASANIN RAHATLAMASI GEREKİYOR

 

Degerli Okuyucular,

Birkaç haftadir, ihracat ve Katma Deger Vergisi iadesi ile ilgili yazilar yaziyorum. Bir bakiyorsunuz, Maliye Bakanligitarafindan çok olumlu, çok güzel bir teblig çikiyor. Bu teblig, ihracat yapanlarin Katma Deger Vergisi iadesini kolaylastiriyor diyoruz. Isim vermeden bahsedelim. Bazifirmalar, polyester ve pamuk ipligi gibi bir takim hammaddelerini veya kumaslarini Türkiye içindeki bazifirmalardan satin aliyorlar. Kumas veya konfeksiyon imal edip ihracat yapiyorlar. Ihracatçilar bilirler, Vergi Dairesine yüklenilen Katma Deger Vergilerini belirtir bir liste veriyorsunuz. Iste bu listeyi verdiginizde, listedeki yuklenilen Katma Deger Vergisi içinde bazi firmalarinisimleri oldugu takdirde, artik Katma Deger Vergisi iadenizi almaniz çok çok zorlasiyor.
Somut iki örnek vereyim.

1. Büyük bir dis ticaret firmasi sahte belge kullandigisüphesiyle incelemeye sevkedilmis. Bu durumda mevcut KDV tebligleri geregince artik bunlardan mal alan herhangi bir firmanin KDV iadesi almasi imkansiz oluyor veya ancak 4 misli teminatla iade alabiliyorlar. Bankalarin bugünkü durumunda 4 misli teminati bulmak ise çok zor.

2. Yine Bursada dünyanin en büyük polyester üreticisi olan bir firmalar grubundan mal aldiysaniz veya zincirin herhangi bir halkasinda bu firmalar varsa yine KDV iadesi almanizancak 4 misli teminatla mümkün olabiliyor.

Oysa, ülkemizde bu firmalar gurubunun da çalismasi ile polyester iplige antidamping vergisi konmustur. Bu sebeple bu ipliklerin yurtdisindan temini de çok güçtür. Digertaraftan böyle bir yola basvursaniz bile hammaddenin gelisi, kalitesi, fiyati ne olacaktir? Siparislerinizi nasil zamanindatamamlayacaksiniz? Bu tip problemlerle karsi karsiyakalirsiniz. Dahasi müsterinizi kaybedersiniz.

Bu firmalar, incelemede olabilir. Ancak, ihracat yapan firma hammaddesini bu firmalardan almistir. Bu hammadde fiilen alindigi için üretim yapilmis ve ihracat yapilabilmistir. Ihracatta biliyorsunuz, herhangi bir tesvik yok. Firmalar, KDV iadesini de alamazsa bir müddet sonra rekabet gücünü kaybediyor ve ihracat ta duruyor. Firma, geçmis tarihlerden birinde sahte oldugundan süphelenilen belge kullanmissakullanmis. Ancak, ihracat yapan benim firmam KDV sini ödeyerek bu mali almis, üretim yapmis ve ihracat yapmis. Bunun o firmadan mal aldigi gerekçesiyle KDV iadesinin 4 misli teminatla yapilmasi veya alt firmalarin Maliye tarafindan 5 yil içinde ne zaman olabilecegi belli olmayan bir zamanda incelenecegi gerekçesiyle Katma DegerVergisinin iadesinde zorluk çikarilmasi (bu mevzuat geregince normaldir) ihracatçilarin rekabet gücünü kaybetmesine sebep oluyor.

Buna bir çare düsünülmesi sart. Bakin, devalüasyonaragmen ihracatin artmasi duracaktir.

Bu konuyu kim inceleyecek ve çözüm getirecekse, bu ülkeye , bu ülkenin sanayisine, bu ülkenin dis ticaretine, bu ülkenin hazinesine büyük katkida bulunmus olacaktir. Insanlari karalayip sanayi tesislerini yoketmek ülkeye yarar getirmez. Ülkeye katkida bulunmak için problemlere çözüm getirmek gerekiyor. 

Nasil bir çözüm olabilir?

‘’Yukarida bahsedilen firmalardan mal alanlar , egerödemelerini dogrudan bankadan yapiyorlarsa, hammaddelerin sevk ve nakliye irsaliyeleri, nakliye faturalari ile mal faturalari birbiri ile uyumlu ise, faturalardaki Katma Deger Vergisi ilgili firmalarinbeyannamelerinde belirtilmisse, alinan mallardan imal edilen mallarin veya alinan bu mallarin oldugu gibi ihracatinda, ihracatin gerçeklestigi kanitlaniyorsa, Katma Deger Vergisi iadesinde teminat aranmaz. Genel hükümlere göre iade veya mahsup yapilir.’’

Seklinde bir teblig bütün bu problemi çözecektir. 

Cevdet Akçakoca