TRANSFER FİYATLANDIRMASI VE PAZARLAMA ŞİRKETLERİ

Bursa;17.Mayıs.2007

 

 

TRANSFER FİYATLANDIRMASI VE PAZARLAMA ŞİRKETLERİ

 

 

21.6.2006 tarih ve 26205 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5520 sayılı Kurumlar Vergisi kanunu yeni bazı müesseseler getirmiştir.

Bu müesseselerden bir tanesi de 13. madde ile getirilen transfer fiyatlandırması

yoluyla örtülü kazanç dağıtımıdır.

Söz konusu 13. maddeye göre :

Kurumlar ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır. Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler her hal ve şartta mal ve hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir.

Denilerek bundan sonra ilişkili kişi, emsallere uygunluk ilkesi, kurumların bu kişilerle yaptığı işlemlerde uygulayacağı fiyat ve bedellerin tespiti, karşılaştırılabilir fiyat yöntemi, maliyet artı yöntemi, yeniden satış fiyatı yöntemi, diğer yöntemler, Maliye Bakanlığı ile anlaşarak fiyat tespit etme, bu yöntemlerle örtülü kazanç dağıtımı konuları maddede tarif edilmiştir.

Daha sonra yeni Kurumlar Vergisi yasası ile ilgili olarak 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazetede 1 sayı ile 200 sayfa civarında bir KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ yayımlanmış olup bu tebliğin 13. kısmı TRANSFER FİYATLANDIRMASI YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMI’nı detaylı olarak işlemiştir.

Gerek kanun maddesi ve gerekse tebliğde transfer fiyatlandırması yoluyla dağıtılan

(bize göre dağıtılmış sayılan) örtülü kazanç tutarlarının kar payı sayılacağı ve yapılacak düzeltme işlemleri açıklanmıştır.

 

Bu madde ve genel tebliğ kapsamında kurumların ve daha sonra gelir vergisi kanununda yapılan değişiklik sonucu kişilerin pazarlama şirketlerine yaptıkları satışların da TRANSFER FİYATLANDIRMASI yoluyla örtülü kazanç dağıtılabileceği konusunda şüpheler doğmuştur.

Bir çok yazar, çizer ve meslekdaşımız , anlayış farklılığı dolayısıyla gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı pazarlama şirketleri ile serbest bölge firmalarına yapılacak satışların sonucu emsallerine nazaran daha ucuza satışlar sonucunda, denetim elemanları tarafından aradaki farkların ÖRTÜLÜ KAZANÇ dağıtımı sayılacağını düşünmektedir.

İlk anda yasanın maddesinin salt vergici mantığı ile yorumlanması bu düşüncenin doğru olduğu kanısını doğurmaktadır.

Ancak , bir de ticari gerçekler vardır.

Bilindiği gibi firmalar, müşterilerine ayrı fiyat, veya perakende fiyat, toptan müşterilerine ve pazarlama firmalarına eskidenberi var olan  TOPTAN FİYAT tatbik etmektedirler. Bu gerek yurt içi ticarette ve gerekse bütün dünyada tatbik edilen bir yöntemdir. Ticaretin gerçeğidir.

Firmalar, toptan fiyatla gerek kendi firmalarına ve gerekse başka firmalara satış yapabilirler kanaaatindeyim.

Esasen, ana firmadan pazarlama firmasına yapılan satışlarda ikinci şirketin elde ettiği karın da gerek kurumlar vergisi ve gerekse kar dağıtıldığı takdirde stopaj ve şahsi vergiler de ödenmektedir. 

Bu bilgi ve düşüncelerin ışığında dolayısıyla şahsi kanaatim Pazarlama Şirketlerine yapılan satışların transfer fiyatlandırması yolu ile örtülü kazanç dağıtımı sayılacağına dair hüküm kapsamına girmediğidir.

 

 

Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoca