VERGİ CENNETLERİ CİDDİ OLARAK GÜNDEMDE

Bursa, 14.Ağustos.2012

  

VERGİ CENNETLERİ CİDDİ OLARAK GÜNDEMDE

 

                Son günlerde tekrar vergi cennetleri ekonomi basınında gündeme gelmeye başladı. Ben, vergi cennetleri konusunu daha önce

1.       Vergi cennetlerine dikkat

2.       Vergi cennetleri takipte

İsimli yazılarımla gündeme getirmiştim.

 

Arkadaşlarım bilirler, yine bir çok sohbetlerimde, bir takım iş sahiplerinin yurt

dışında paraları olduğunu, bunun miktarının da aşağı yukarı 155 milyar dolar olduğunu, bu paraların sahiplerinin yurt dışındaki bu paralarını kendi şirketlerine borç verdiğini ve bir de gider kaydettiklerini düşündüğümü anlatmışımdır.

                Sabah gazetesinden Süleyman Yaşar vergi cennetleri konusunda aşağıdaki aldığım cümleleri içeren bir yazı yazmıştır.

 

                Mc Kinsey danışmanlık şirketinin bir dönem vergi cenneti uzmanı olan James Henry, vergi cennetlerinde 21 ile 32 trilyon dolar para bulunduğunu ileri sürüyor. James, IMF ve Dünya Bankası verilerine dayanarak hazırladığı raporunda, bu paranın sadece mevduat ve yatırımları kapsadığını, gayrimenkul, mücevher ve yat gibi mal varlıklarının toplam içinde yer almadığını söylüyor. Vergi cennetlerinde işlem yapan 50 bankanın ilk üç sırasında ise en çok işlemle UBS, Credit Suisse ve Goldman Sachs bulunuyor.

                Peki Türkiye'den ne kadar para gitmiş bu vergi cennetlerine? Türkiye'den gidip park eden para 158 milyar doları buluyor.

 

                Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le yapılan bir röportajda da, bakan aşağıdaki yazılanları açıklamıştır.

                
"İsviçre'de bulunan gizli hesaplar üzerindeki sis perdesi 1 Ocak 2013'ten itibaren aralanacak. İsviçre ile imzalanan tam bilgi değişimi anlaşması bu tarihte devreye girecek. İşadamlarının vergiden kaçmak-kaçınmakta kullandığı 'back to back'(bir cepten bir cebe) kredilerin üzerine gidilmesine de imkân sağlanacak." 
Şimşek diyor ki, "Bazen hesap açılan yer ile kredi alınan yer farklı olabiliyor. Biz tam bilgi değişimini içeren anlaşmaları yaygınlaştırdıkça bu konularda da bilgi sahibi olacağız. Yaptığımız denetimlerde bunları da dikkate alacağız. Şirketlerimiz ve işadamlarımız back to back yapamayacaklar. OECD çerçeve anlaşması kapsamında İsviçre ile yapılan hesapların karşılıklı incelenmesini içeren bilgi değişimi protokolünün benzeri Malezya, Singapur ve Lüksemburg ile de imzalandı." 
Şimşek sadece büyük devletler değil, adeta dünyanın finansal çöplüğü haline gelen vergi cenneti adalara da değindi. "10 tane vergi cenneti belirledik. Bunlarla çifte vergilendirme ve tam bilgi değişimini içeren anlaşmalar üzerinde çalıştık. Jersey ve Guernsey ile anlaşma imzaladık. Dışişleri Bakanlığı'na Meclis'te onaylanmak üzere gönderdik. Ekimden itibaren yürürlüğe girecek. Bunlar yürürlüğe girer girmez bilgi isteme ve vergi denetimi yapma hakkımız var. Ayrıca Man adasıyla 21 Eylül'de anlaşma imzalanacak. Cebelitarık, Cayman, Bahama ile müzakarelere devam ediyoruz. Barbados, Virjin adaları ve Panama'ya da teklif taslağını gönderdik. Malta'yla da bir anlaşmamız var. Meclis'te onaylanma sürecinde:

                Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki konu daha da ciddileşmekte. Hükümet, boş durmayacak, dünyadaki bir çok ülkenin yaptığı gibi vergi cennetleri ile ilgili olup tatbik edilmeyen yasal mevzuatı tatbik edilir hale getirecek.

                   Vergi cenneti denince ilk akla gelen, hiç vergi alınmayan verilmeyen veya çok düşük vergi verilen bir ülke ise de OECD kriterleri vergi cennetlerini şöyle tarif etmektedir.

   -Herhangi bir vergilendirme yapılmayan veya çok düşük oranlı yapılan

   -Vergisel işlemlerde gizliliği ön planda tutan

   -Diğer ülkelerle mali bilgi değişimine yanaşmayan

   -Tamamen vergisel nedenlerle yatırım yapılan ve reel anlamda aktif bir iktisadi faaliyetin bulunmadığı

   Ülke veya bölgeler vergi cenneti olarak kabul edilmektedir.

                Vergi Cennetleri ile ilgili tedbirler ve sonuçları ne olabilir?

1.       Bana göre vergi cennetleri ile ilgili yasa tatbikatı 1.1.2013 de yürürlüğe girer.

2.       Uygulanacak vergi oranı en az %30 olur.

3.       Bu durumda Türkiye’de bütçeye 45 milyar dolar vergi olarak gelir.

4.       Dış ticaret açığı 45 milyar dolar azalır.

5.       Türkiye’nin dış borcu 155 – 158 milyar dolar azalır.

6.       Bu silinen borç paralar, sermaye olarak geleceğinden şirketlerin sermayeleri artırılacak, mali yapıları daha güçlenecektir.

7.       Eğer bundan sonra, kayıt dışı ihracat da önlenirse , Türkiye’nin dış ticaret açığı azalır, ihracatı artar ve tabii milli gelir de artacaktır.

 

Bugüne kadar , hükümet bilhassa ekonomik tedbirlerde hiç ama hiç geri adım atmadı, dolayısıyla bu tip vergi cennetlerinde parası olanlar, bu paralarını ülkeye getirmeye hazır olmalıdırlar.

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir