Vergi Numarası ve Benzin İstasyonu Fişi

Bursa, 24.Ağustos.2006

 

 

Bu yazımızın konusu henüz taslak halinde olan ancak, önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen 3 Seri No''lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğ Taslağı ve 68 Seri No''lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ Taslağı ile ilgilidir.

 

a) 3 Seri No''lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğ Taslağı’ nın Getirecekleri

 

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişiler Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını,  vergi kimlik numarası olarak kullanılabilecektir.  Bu tebliğ ile T.C. kimlik numaraları T.C. vergi kimlik numarası ile eşleştirilecek ve tebliğin yayımı tarihinden itibaren 11 haneli T.C. KİMLİK NUMARASI,  vergi kimlik numarası yerine geçecektir.

2- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verilmediğinden, bunlar vergi dairelerince kendilerine verilen on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edeceklerdir.

3- Tüzel kişiler ise, eskiden kurulmuş olanlar vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edebilecekleri gibi, vergi dairelerinden 11 haneli yeni vergi kimlik numaralarını da alabileceklerdir.  Yeni kurulacak şirketler için, Ticaret Sicil Memurlukları, yeni kurulacak sermaye şirketlerinin (anonim şirket, limited şirket ve eshamlı komandit şirket) kurucu ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdürleri ile limited şirkette müdürlerden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olanların vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının, yabancı uyrukluların ise vergi dairelerinden alınacak vergi kimlik numaralarının ilgili belgelere yazılmasını sağlayacaklardır.

4- Vergi kimlik numarası olarak, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını tespit etme ve kullanmaya 01.11.2006 tarihinden itibaren başlanacaktır. Ancak, 01.11.2006 ve 01.01.2007 tarihleri arasında da geçiş dönemi olduğu için hem vergi kimlik numarası hem de T.C. kimlik numarası ikisi  birden kullanılacaktır.

5- Ödeme kaydedici cihazlar da 11 haneli yeni vergi kimlik numaralarına uygun hale getirilecektir.

 

 

b) 68 Seri No''lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ Taslağı’nın Getirecekleri

 

1- Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren, akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen fişler,  fatura düzenleme tutarının (2006 yılı için 520,00 YTL) altında veya üstünde olsa dahi “fatura yerine geçen belge” olarak kabul edilmiştir.


2- Akaryakıt pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlanmış olan istasyonlardan;

 

a) Taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemler kullanılarak (fiş üzerinde “TAŞIT VEYA MÜŞTERİ TANIMA SİSTEMİ FATURAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK” ibaresi bulunan), 

b) Bazı kurumlar tarafından geliştirilen özel kartlar kullanılarak (akıllı kart vb.)

c) Taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemler olmaksızın müşteriler ile akaryakıt dağıtım şirketleri veya istasyon işletmecileri arasında yapılan özel anlaşmalara dayanılarak


gerçekleştirilen (ve pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkan fişlerle belgelendirilen) ve faturası mal teslimini müteakiben belirli periyotlarla düzenlenen akaryakıt satışlarına münhasır olmak üzere, bu satışlara ilişkin faturanın (katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak şartıyla) onbeş gün içinde dağıtım şirketleri ve/veya akaryakıt istasyon işletmelerince Vergi Usul Kanununa göre toplu olarak düzenlenmesi uygun bulunmuştur.

Bu şekilde akaryakıt satışı yapılan kişiler adına düzenlenecek faturanın her iki nüshasının ekinde, faturaya dönüştürülen fişlerin tarihi, numarası, taşıtın plaka no.su, akaryakıt cinsi, miktarı ve tutarı (“TAŞIT VEYA MÜŞTERİ TANIMA SİSTEMİ FATURAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK” ibaresi olan fişlerin faturaya dönüştürülmesinde, satış tarihi, taşıtın plaka  no.su, satılan akaryakıtın cinsi, miktarı ve tutarı) liste halinde belirtilecektir.

3-   Tebliğ taslağında ayrıca peşin ödenerek alınan akaryakıt taşıtlarında belge düzeni, tankerle yapılan satışlar, yanlış plaka numarası girilmesi ve ödeme kaydedici cihazlardan “x “, “z” ve “mali hafıza” raporlarının alınması gibi konulara da yer verilmiştir.

 

Yazımızın başında söylediğimiz gibi, bu tebliğler taslak halinde olup, ana hatlarını açıklayarak  sizleri bilgilendirmek istedik. Tebliğlerin yayımlanmasıyla birlikte daha ayrıntılı yazılarımız olacaktır. İyi çalışmalar.
 


CEVDET AKÇAKOCA   
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR