YATIRIMLAR ve DÖNEM SONU ÇALIŞMALARI

Bursa,19.11.2004
Bilgi, 2004/ 66
YATIRIMLAR ve DÖNEM SONU ÇALIŞMALARI
2004 yılı da sona ermek üzere. Zaman durmuyor. Zaman geçiyor. Ancak muhasebeciler için zaman, devamlı değişen mevzuat sonucu beraberinde her konuda düşünmek ve çalışmak zorunluluğunu getiriyor.

Yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri de yatırımların ve yatırım indiriminin kontrolüdür. Yatırımlar ve kullanılan yatırım indirimi doğrudan kar-zarara etki eden bir indirim şeklidir. Bu sebeple daha da dikkatle incelenmelidir.

TEŞVİK BELGELİ YATIRIMLAR
 

a) Teşvik belgesinin süresi sona ermiş mi yoksa devam ediyor mu?

b) Teşvik belgesi süresinin uzatılması gerekiyorsa uzatma için müracaat edilmelidir.

c) İthal ve yerli global listeler kontrol edilmelidir.

d) Yapılan yatırımlar ithal ve yerli global listedeki kalemlerle karşılaştırılmalı, muhasebe hesaplarına global listelere uygun olarak kaydedilmelidir.

e) Teşvik belgesinde belirtilen yatırım tutarı ile yapılan yatırım toplamı karşılaştırılmalı, belgede revize gerekiyorsa yaptırılmalıdır.

f) Yapılan yatırım sonucu faydalanılacak yatırım indirimleri hesaplanmalıdır. İlgili nazım hesaplara kayıt yapılmalıdır.

g) Geçen yıldan devreden yatırım indirimleri TEFE veya yeniden değerleme oranına göre hangisi gerekiyorsa endekslenmeli ve ilgili nazım hesaplara kaydedilmelidir.

Yapılacak yanlış hesapların vergi kaybına sebep olabileceği göz önüne alınmalı, cezaların büyük olduğu, altından kalkılamayacak sonuçlara sebep olacağı bilinmelidir.

TEŞVİK BELGESİZ YATIRIMLAR
 

a) Teşvik belgesiz yatırımlar sadece üretimle ilgilidir.

b) Teşvik belgesiz yatırımlar dikkatle incelenmeli, yatırım indirimi hesaplanmalıdır.

c) Teşvik belgesiz yatırım indirimi %40’tır.

d) Hesaplanan yatırım indirimi nazım hesaplara kaydedilmelidir.

Mükellefler, yıl sonu hesapları kapatılmadan muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirleri ile temas ederek mutabakat sağlamalıdır.

Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca