AF YASASINDA SÜRE UZAMADI, HAKLARIN KAYBOLMASI ÖNLENDİ

Bursa, 05.07.2011

 

AF YASASINDA SÜRE UZAMADI, HAKLARIN KAYBOLMASI ÖNLENDİ.   

 

                Bugün bazı gazetelerde 6111 sayılı bazı alacakların yapılandırılması ile ilgili kanuna ait iç genelge ile yasadan yararlanma süresinin 3 ay uzatıldığına dair bir takım haberler çıktı. Bana göre bunlar iyi niyetle yapılmış ve yanlış anlamadan kaynaklanan haberler. İç genelge ile müracaat süresi uzatılmamıştır, ancak şekli bakımdan ve bürokrasi açısından  eksik müracaatlara yeni bir takım haklar verilmiş veya haklarının kaybolması önlenmiştir. Bu konudaki iç genelge seri no. 2011/5 sayılı iç genelgedir.

                Getirilen düzenlemeyi tek tek açıklayalım.

Daha önce 6111 sayılı kanuna ait yayınlanmış genel tebliğin "II/A- Başvuru Süresi ve Şekli" başlıklı bölümünde, borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için Kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerektiği düzenlenmiştir.

Yine, kişilerin  sahip oldukları her bir taşıta ilişkin toplam borçları veya herhangi bir ayrım yapmaksızın tüm borçlarını ödemek isteyen amme borçlularının Bakanlığın internet adresi (http://www.gib.gov.tr/) üzerinden başvuruda bulunmalarına imkan sağlanarak gerekli bilgileri girmek suretiyle yapılan başvurular sonuçlandırılmıştır.

Ancak tatbikatta bazı aksaklıklar çıkması üzerine bakanlık ve gelir idaresi başkanlığı müracaatlarda aşağıdaki aksaklıkları tesbit etmiş ve bu yüzden borç yapılandırılmalarından faydalanılamadığı tesbit edilmiştir.

1- a. Birden fazla vergi dairesine borcu olup sadece bir vergi dairesine yazılı olarak müracaatta bulunan, diğer vergi dairelerine yazılı olarak müracaatta bulunmayanlar,

b. veya başvurularını borçlu oldukları vergi daireleri dışındaki vergi dairelerine yapmaları nedeniyle 6111 sayılı Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayanlar,

2-Gelir idaresi başkanlığı internet adresi üzerinden başvuruda bulunan ancak borcu bulunmasına rağmen hatalı başvurudan dolayı kendilerine "yapılandırılacak borç bulunamadı" mesajı gönderilen;

- bir tane aracı bulunanlardan araç plaka bilgisini girmeyen,

- birden fazla aracı olup da araçların tamamına ilişkin bilgileri girmeyen,

- araç maliki olmaması nedeniyle sadece T.C. kimlik numarasını girerek 6111 sayılı Kanun kapsamındaki idari para cezası borçlarını yapılandırmak isteyen ancak, sistemde bu borçların araç plakası ile ilişkilendirilerek izlenmesi nedeniyle borcu yapılandırılamayan,

- başvuru sırasında bağlı oldukları vergi dairesi bilgisini girmelerine rağmen bu vergi dairesinden başka bir vergi dairesine borcu bulunan,

amme borçlularının süresi içerisinde başvuru yapmalarına rağmen, borçlarının 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılamayanlar,

3- süresi içinde T.C. kimlik numarası bilgisini girerek gelir idaresi başkanlığı internet adresi üzerinden başvuruda bulunan, ancak kanuni temsilcinin T.C. kimlik numarası bilgisi ile tüzel kişiliğin borçlarının yapılandırılamadığı,

4- 2011/3 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun İç Genelgesinin "1- Kesinleşmiş Alacaklara İlişkin Başvurulara Dair Açıklamalar" başlıklı bölümünde "... muhtelif kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilciler, yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişilerin 6111 sayılı Kanunun 2 nci maddesinden yararlanmak için elektronik ortamda başvuruda bulunmaları mümkün olmayıp bu kişilerin ilgili vergi dairelerine yazılı başvuruda bulunmaları gerekmektedir." düzenlemesine yer verilmiş olmasına rağmen, sorumlu oldukları borçlarını yapılandırmak amacıyla başkanlık internet adresi üzerinden başvuruda bulunan borçluların,

5- Kanunun 2 nci ve 3 üncü maddelerinden yararlanmak istemelerine rağmen yalnızca 3 üncü maddeye ilişkin başvuru formunu bağlı oldukları dairelere veren ve Kanunun 2 nci maddesinden de yararlanmak isteyen mükelleflerin,

6111 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile kesinleştiği halde süresinde ödenmeyen amme alacaklarının herhangi bir ihtilaf yaratılmadan belli bir ödeme planına bağlanarak ödenmesine imkan vermek suretiyle Hazineye intikalinin sağlanması amaçlandığından yeni bir düzenleme getirilmiştir.

Bu düzenlemeye göre,  

a) Kanundan faydalanmak için süresinde bağlı olduğu vergi dairesine, bazı borçlar için herhangi bir vergi dairesine yazılı olarak müracaat eden mükelleflerin üçüncü taksit ödeme süresi sonuna kadar yani (30/09/2011)tarihine kadar  borçlu oldukları diğer vergi dairelerine yazılı başvurmaları halinde bu başvuruları kabul edilecektir.

b) İnternet adresi üzerinden başvuruda bulunan ve borcu bulunmasına rağmen "yapılandırılacak borç bulunamadı" mesajı gönderilen mükelleflerin sistemde mevcut başvurularının Gelir idaresi Başkanlığı tarafından İşlem Merkezince ilgili vergi dairelerine aktarılacaktır.

Bu durumda vergi daireleri, mükelleflerle süratle irtibata geçerek ve 6111 sayılı yapılandırma kanunundan üçüncü taksit ödeme süresi sonuna kadar yani  (30/09/2011) tarihine kadar başvuruları istenerek başvuruları kabul edilecektir.

c) İnternet adresi üzerinden, tüzel kişiliğin borçlarının yapılandırılması amacıyla başvuruda bulunduğunu belirten kanuni temsilcilerin bu yöndeki iradelerini üçüncü taksit ödeme süresi sonuna kadar yani (30/09/2011) tarihine kadar borçlu oldukları vergi dairelerine yazılı olarak bildirmeleri koşuluyla sistem üzerinden gerekli sorgulamalar yapılarak tüzel kişiliğin borçları yapılandırılacaktır.

ç) Mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilciler, yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin ikincil sorumluluklarından kaynaklanan borçlarının yapılandırılması amacıyla üçüncü taksit ödeme süresi olan 30.09.2011 tarihi sonuna kadar  ilgili vergi dairelerine müracaat etmeleri halinde daha önce internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ile başvuruda bulunup bulunmadıklarına ilişkin gerekli sorgulama yapılarak süresinde başvuruda bulunduklarının tespiti halinde bu borçları da Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yapılandırılacaktır.

d) Kanunun 3 üncü maddesinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve 2 nci madde kapsamında borcu olanların bu borçları için üçüncü taksit ödeme süresi olan 30.09.2011 sonuna kadar talep etmeleri halinde Kanunun 2 nci maddesi kapsamındaki borçları da yapılandırılacaktır.

Bu çerçevede vergi dairelerince hazırlanacak ödeme planlarının mükellefe tebliğ edilmesi uygun görülmüştür.  

Görüldüğü üzere mükellefin bazı haklarının kaybedilmemesi için gerek mükellefe ve gerekse vergi dairelerine büyük iş düşmektedir.

Getirilen bu ek haklardan yararlanmak için de

a.       Dava açılmaması

b.       Açılmış davalardan vazgeçilmesi

c.        Kanun yollarına başvurulmaması konusunda mükellef vergi dairesine beyan ve taahhütte bulunmalıdır.

d. Tutuklu ve hükümlü olan bazı mükellefler bu kanundan yararlanmak için 31.05.2011 tarihine kadar ceza infaz kurumuna dilekçe vermişlerse, bu durumda dilekçeler ilgili ceza infaz kurumu kayıtlarına geçmiş veya 31.05.2011 tarihinden itibaren vergi dairesine bir yazı yazılmışsa bu talepler de süresinde yapılmış sayılacaktır.

e.Diğer taraftan, yapılandırma için peşin ödeme yapmak üzere başvuran fakat ödemelerini 30/06/2011 tarihine kadar ödeyemeyenle, 6111 sayılı kanunun 19 uncu maddesi gereğince 01/08/2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar bir aylık geç ödeme zammı ile birlikte ödemeleri halinde Kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

Tekrar ediyoruz, yasanın getirdiği hükümler dışında yeni bir süre uzatımı getirilmemiş, iyi niyetli mükellefin hakları korunmuştur. Bilindiği gibi bizde yasa ve tebliğler, Maliye ağzı ile yazılırken anlaşılması zordur.

Bizim gibi yazan çizen takımı da Ayşe Teyzeye hitap etmek yerine maalesef alışkanlıktan olsa gerek Maliye ağzına daha yakın yazmaktadır.

Evet tekrar ediyoruz, af yasası veya yeniden yapılandırmada süre uzatılmamış, fakat bir şekilde müracaatını yapanların haklarının kaybolmaması için Ağustos ve Eylül sonuna kadar eksik müracaatlarını tamamlama hakkı tanınmıştır. Hayırlı olsun diyoruz.

Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoca