AİLE ŞİRKETLERİ (1)

Bursa; 27.05.2010

 

AİLE ŞİRKETLERİ (1)

 

 

   2003 yılında, internette daha hızlı, daha fazla ve verimli kullanma ve   dolaşmayıöğrendikten sonra, o gayya kuyusu diyebileceğim internette,  uzun zamandır görmediğim bir arkadaşımın yazıları ile karşılaştım.

 

   Arkadaşım Remzi Soylu, yazılarının konusu ise Aile Şirketleri idi.

 

   Yazılar çok ilgi çekici idi. Kendisini de tebrik ettim. İnternette bu yazıları arayanlar halen bulabilir ve okuyabilirler. Arkadaşım Remzi Soylu’nun yazıları aile şirketleri konusunda öncülük eden  ciddi yazılardandır.

 

   Daha sonra Bursa’da bir işadamları derneğinde yapılan toplantı öncesi bir görüşmemizde, değerli Prof. Dr. Tamer Koçel’in aile şirketleri konusunda araştırmalar yaptığını ve hatta Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (Agmer) diye bir kuruluşun da yöneticisi olduğunu öğrendim. Sevgili Tamer Koçel, aile şirketleri hakkında çalışmalarını devam ettiriyor ve bu konuda toplantılar yapıyor, seminerler veriyor ve her halde sonunda aile şirketleri konusunda en iyi, en kapsamlı eseri verecektir.

 

   Kendi yaşantımda da birçok aile şirketi ile ilişkilerim oldu. Yaşanmış tecrübelerim oldu. Bu tecrübelerin ışığında, girişimci ailelerin Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmadan, önceden tedbirler almasını sağlamak için bir şeyler yazmak gerekiyor diye uzun zamandır düşünüyordum. Yazmak bugüne kısmetmiş.

 

Önce, şehrimizden bazı Aile İşletmelerini ele almak isterim.

Aklıma gelenlere bakalım.

 

   Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yapanlar

 

   1) Ete Ailesi (Sait Ete ve ailenin devamı)

   2) Baha Cemal Zağra

   3) Hayri Terzioğlu

   4) Hasan Alkoçlar

   5) Kamil Tolon

   6) Abdi Biçen

   7) Hüseyin Sungur

   8) Selahattin Aktar

   9) Mehmet Şener

 10) Ali Osman Sönmez

 

   Yukarıdakilerin dışında Bursa’da eskiden beri Ticarette adı geçen aileler:

 

   Eker, Uğurlar, Malcıoğlu, Gencoğlu, Batıca, Gökçen, Türkay, Keskin, Dolar, Altınöz, Dikmen, Beysel, Özyol, Karışman, Sütman, Çelikkanat, Zorlubilek, Barışıcı, İpeker, Süter, Ersöz, Düvenli, Öğünç, Antel, Oyal, Kiracıbaşı, Odman,…Çağlar, Şenkaya ve diğerleri.

 

   Bu isimleri Sayın Necati Akgün’ün Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının kuruluşu ve gelişimi isimli  kitabından aldım. Niyetim bütün bu aileleri tanıtmak veya bunlar üzerinde araştırma yapmak değil. Bazı isimleri almak, diğerlerini unutmuş olmak veya kasten yazmamak değil. Yukarıda bahsettiğim kitabın birkaç sayfasından bu isimleri aldım. Herhangi bir art niyet gütmedim. Yazıda ismi geçmeyen aileler varsa, bu aileler başka bir düşünceye kapılmasın.

 

   Amma şimdi biz biraz daha  düşünelim.

 

   Bu isimleri hatırlamak bile meşhur sözdeki gibi “Baki kalan bu  kubbede, bir hoş seda imiş”

 

   Yukarıda yazdığım ailelerden bir kısmı Ticaret ve Sanayi aleminden ayrıldı. Bir kısmı ise daha da büyüdü.

 

   Ancak, hemen hemen hepsinin devam eden şirketleri, birer aile şirketi olarak devam ediyor. Aile şirketi de olsa organizasyonunu tamamlayan, kurumsal kimliğe kavuşabilen, ikinci üçüncü nesilde aileler arasındaki ayrışmayı sancısız geçiren ve hele hele aile ve kurum anayasalarını hazırlayabilen ve buna uyan şirketler büyümeye, gelişmeye ve her şeyden önemlisi yaşamaya devam edeceklerdir.

 

   Aile şirketleri konulu yazılarımızda

 

a.aile şirketi nedir, tarifi

b.aile şirketlerinin kuruluş şekilleri

c.aile şirketlerinin ömürleri

d.büyüme veya küçülme sebepleri

e.aile şirketlerinde kurumsallaşma şart mı

f.aile şirketlerinde anayasa şart mı

g.aile şirketlerinde profesyonel yöneticiler

h.aile şirketlerinde gelin ve damat sorunu

i.aile şirketlerinde eltiler sorunu

gibi konuları ele almaya çalışacağız. Arada daha önemli konular çıktığında aile şirketleri yazı dizimiz tabii ki ertelenecektir.

 

.

 

Yeminli Mali Müşavir