ANONİM ŞİRKET’LERDE YÖNETİM KURULU SÜRESİNİN SONA ERMESİNİN SONUÇLARI VE GENEL KURUL

Bursa;13.06.2007

 

ANONİM ŞİRKET’LERDE YÖNETİM KURULU SÜRESİNİN SONA ERMESİNİN SONUÇLARI VE GENEL KURUL

 

 

Daha önceki bir yazımızda A.Ş.’ lerde Yönetim Kurulu üyeliğini gruplar, süreler, toplantı yeter sayısı, yönetim kurulu süresinin sona ermesi başlıkları altında incelemiştik.

Ancak, şirketler hukuku bir derya. Ne yazarsanız yazın yeni bir takım konular çıkıyor. Ayrıca, konunun tatbikatını ve çözümünü karşılaşan biliyor. Bu sebeple A.Ş.’ lerde yönetim kurulu görev süresinin sonar ermesi halinde genel kurula gidilip gidilemeyeceği konusunu yine ısıtıp önünüze getirmek gerekti; ey sevgili okuyucular.

Anonim şirketlerde genel kurullarda bir yıllık bir süre için veya daha uzun süre için yönetim kurulu seçilmektedir. Bir çok şirkette gerek uygulayıcıların hatası ve gerekse dikkatsizlik sonucu yönetim kurulu üyelerinin görev süresi sona erdiği halde genel kurul yapılmamaktadır, yapılamamaktadır.

Çünkü görev süresi dolan yönetim kurulunun genel kurul çağrı yetkisi de bulunmamaktadır.

Yine yönetim kurulunun toplantı ve karar yeter sayısını önceki yazımızda açıklamıştık. Üyelerden bir veya birkaçının istifası veya ölümü halinde yönetim kurulu toplantı ve karar yeter sayısını kaybetmekte, hiçbir çağrı yetkisi kalmamakta ve sonuçta şirket organsız kalmaktadır.  Yönetim kurulu üyeliği sıfatı da görev süresinin aşılması halinde düşer.

Genel kurulu süresinde toplantıya davet etmeyen yönetim kurulu T.T.K. 336/5 maddesi gereğince sorumludur.

Böyle bir durumda ne olacak; kimler genel kurulu toplantıya çağırıp şirket organlarını nasıl tamamlayacaktır?

En pratik olanından başlayalım.

 

1-Murakıplar, yönetim kurulu seçimi için bir olağanüstü genel kurul çağrısı yaparlar.             Murakıp veya murakıplar durumu açıklayan bir dilekçe ile (İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ ne) başvurarak yönetim kurulu seçimli bir olağanüstü genel kurul isterler. 

Ayrıca, ana sözleşme ve yasalar gereği ticaret sicil gazetesi ve mahalli gazetede olağanüstü toplantı ilanı vererek ortaklara da taahhütlü mektupla olağanüstü genel kurul çağrısını bildirmek gerekir.  Böylece toplanan olağanüstü genel kurul yeni yönetim kurulunu seçer. Daha sonra normal mali genel kurul yeniden yapılır.

2- Ortaklar olağanüstü genel kurul isteyebilir. Ortakların tamamının imzaları noterce onaylanmış bir yazı ile olağanüstü genel kurul olarak toplanmak istediklerini İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ ne bir dilekçe ile bildirmeleri halinde şirket organlarının tamamlanması için olağanüstü genel kurul toplantısı yapılabilir.

Organlar teşekkül ettikten sonra mali genel kurul ayrıca yapılacaktır.

3- Şirket organsız kalmış ve ortaklar veya murakıplar tarafından olağanüstü genel kurul çağrısı yapılamıyorsa, bu durumda ortaklardan bir veya bir kaçının mahkemeye müracaatı ile kayyum tayini istenir. Bu durumda kayyum, yönetim kurulu ve diğer organların seçimi için olağanüstü genel kurul yaparak görevini yeni yönetim kuruluna devreder ve daha sonra da mali genel kurul yapılabilir.

Ancak, ben kayyum tayini ve mahkeme ile genel kurula veya kayyuma gidilmesini tavsiye etmiyorum.

Yukarıda sırası ile belirttiğim gibi, A.Ş.’ lerde her ne sebeple olursa olsun yönetim kurulunun işlevini  yitirmesi veya şirketin yönetim kurulsuz kalması halinde sırasıyla,

 

a) Murakıpların olağanüstü genel kurul çağrısı yapmasını,

b) Veya bütün ortakların olağanüstü genel kurul çağrısı yapmasını,

c) Veya en son çare olarak mahkeme kararıyla kayyuma gidilerek şirket yönetim kurulu ve organlarının seçimini tavsiye etmekteyim.

 

Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoca