ATIK KAĞIT VE HURDA PLASTİK MALZEME TESLİMİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI
01.Mart.2001 tarih ve 24333 sayili Resmi Gazetede yayimlanan 81 sayili KDV tebliginde atik kagit ve hurda plastik malzeme tesliminde de tevkifat uygulamasi getirilmistir. Tebligin ilgili kismi ve daha önceki tebliglerle baglantisi asagida belirtilmis olup firmalar bundan böyle atik kagit ve hurda plastik (makara, kops, plastik kova vs. ) teslimlerinde sorumlu sifatiyle Katma Deger Vergisi uygulamasi yapmalidirlar.
Tebligin 6 numarali ilgili kismi aynen asagidaki gibidir.
Katma Deger Vergisi mükelleflerinden yapilacak atik kagit ve hurda plastik malzeme alimlarinda, teslim bedeli üzerinden hesaplanan Katma Deger Vergisinin 2/3 ünün alici tarafindan sorumlu sifatiyla beyan edilmek üzere vergi tevkifatina tabi tutulmasi, 1/3 ünün ise saticiya ödenmesi uygun görülmüstür.
Tevkifat kapsamina, kagit, karton, mukavva ile plastik malzeme üretiminde kullanilan atik, hurda veya kirpinti kagitlar ile plastik maddeler girmektedir.
Bu uygulama 51 seri no.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliginin (II) bölümündeki açiklamalara ve 53 seri no.lu Katma Deger Vergisi Genel Tebliginin hurda metal teslimlerinde tevkifat uygulamasina iliskin usul ve esaslara göre yürütülecektir.
Bu teblige göre bir örnek verererek açiklamalarda bulunalim.
Bir tekstil sirketi firmada bulunan atik kagitlari hurda olarak ve ayni zamanda da hurda plastik iplik makaralarini
satmaktadir.
A. Atik kagit ve hurda plastik makara bedeli 1000 TL.
B. Hesaplanan KDV (Ax%17) 170 TL.
T o p l a m 1170 TL.
C. (-) KDV tevkifati (Bx2/3) 113 TL.
Tahsil edilecek tutar 1057 TL.
D. Beyan edilecek tutar (Bx1/3) 57 TL:
Örnekteki KDV tevkifati satiri, hesaplanan verginin 2/3 ünün gösterecek ve alici tarafindan sorumlu sifatiyla beyan edilecek miktari göstermektedir.
Beyan edilecek KDV. Satirinda ise hesaplanan Katma Deger Vergisinin 1/3 ü olarak hesaplanan ve hurda plastik veya atik kagit satan tarafindan beyan edilecek tutar gösterilmektedir.
Hurda plastik veya atik kagidi satin alanlar, tevkifat tutarini, ilgili dönemde, vergi sorumlularina ait (II) no.lu KDV beyannamesi ile beyan edecekler, ödeyecekler ve bu tutari ayni döneme ait (I) no.lu KDV beyannamesinde de indirim konusu yapacaklardir.
Saticiya ödenen (yani faturayi kesene, tanzim edene ödenen, fatura bedeli içindeki) hesaplanan KDV. Nin 1/3 ü tutarindaki kisim ise atik kagit veya hurda plastik satisi ile ilgili faturanin, defterlere kaydedildigi dönemde indirim konusu yapilacaktir. Hurda plastik veya atik kagidi satin alanlar, beyan edilen tevkifata ait tahakkuk fisi ile verginin ödendigine dair vergi dairesi alindilarinin kaseli ve imzali fotokopilerini, beyannamenin verildigi tarihi izleyen ayin ilk (10) günü içende saticiya vereceklerdir.
Saticilar, bu tarihe kadar belgelerin gelmemesi halinde , durumu ayni ayin 20 nci gününe kadar alicinin vergi dairesine bildirecektir.
Bu islemler , satici tarafindan asagidaki sekilde beyan edilir.
Üzerinden KDV tevkifati yapilan islem bedelleri KDV beyannamesinin (6) satirina aynen ilave edilir. Katma Deger Vergisi matrahinin gösterildigi beyannamenin 9-18 satirlari arasina önce KDV tevkifati yapilmayan islem bedelleri yazilir. Daha sonra, tevkifat uygulanan islem bedelleri bir alttaki satira yazilir. Bu satirin karsisindaki oran sütununa vergi orani (17/3) veya (1/3) olarak gösterilecek, vergi sütununa ise islem bedeli üzerinden bu orana göre hesaplanacak vergi tutari yazilacaktir.
Böylece beyanname doldurularak beyan islemi tamamlanmis olur.
Yazimizda , kisaca belirttigimiz bu islemlerle ilgili olarak 3065 Sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 51-53-58-72 ve 81 sayili genel tebligleri incelenerek daha fazla bilgiye ulasilabilir.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müsavir