Bursa Bilanço Yeniden Çıkıyor Ne mutlu Bize

Değerli dostlarım Selahattin İpek ve Emir Es’den Bursa Bilanço Dergisi’nin yeniden yayınlanacağını duyduğumda çok sevindim. Bir kere benim neslim, bilgisayardan çok yazılı basına alışık ve elinin altındaki kağıtlardan çalışmak daha büyük zevk vermektedir. İkinci olarak yaşımızdan dolayı artık gözlerimiz zayıflamış ve daha çabuk yorulmaktadır. Tabii üçüncü olarak hemen anılarımız aklımıza gelmekte.
Yöneticiler kabul ederse, ben de bir yazı ile katkıda bulunmak isterim. Yazım tabii ki meslek başlangıcı ve SMMM odası ile ilgili anılardan bir demet olacaktır.
Ben, yasa 1989’da çıktığında, yasa hükümlerini okuyup, çok korkmuştum ve SMMM olmak üzere müracaat etmiştim. Belgeler dağıtılırken benim belgem gelmemişti ve beni tanıyan bütün arkadaşlarım “sen muhakkak ki YMM olacaksın, o yüzden belgen gelmemiş” dediler. Hakikaten bir hafta sonra beni Ankara’ya çağırdılar ve YMM olma korkumu yenmekte yardımcı oldular, daha sonra bir iki hafta içinde YMM belgem gaeldi. YMM mesleğine başladım.
Önceki iş hayatım, sektörde muhasebecilik değil de çeşitli büyük şirketlerde muhasebe müdürlüğü idi. Zaten YMM’liği bu özelliğimden dolayı bana verdiler veya ben almış oldum.
Meslektaşlarım olan SMMM arkadaşları pek tanımıyordum. Ama onların bir çoğu beni bulunduğum şirketlerden dolayı tanıyorlardı.
Ankara’da TÜRMOB’un bir toplantısı varmış, SMMM odası bana da yer ayırtmış, onlarla birlikte Ankara’ya gittim, toplantılara katıldım. İş kolundaki arkadaşların ve SMMM odası yöneticilerinin çok yakın ilgisini gördüm. O tarihte görüştüğümüz bir çok arkadaş, sonradan sınavları kazanarak YMM oldular.
GÖĞSÜMÜ KABARTAN TABLO
Yıllar geçti, o günlerde meslek için çok uğraşmış olan Tuncer Ergen kardeşim vefat etti, Hamdi Liman yeni vefat etti. Şahin Gençal, Mehmet Aslan YMM oldu. Ama o seyahat benim için unutulmayacak bir anı idi. Bir şekilde iş kolundaki muhasebecileri tanımama, onları sevmeme ve onlarla kaynaşmama vesile oldu. Onların nasıl çalıştığını, ne zorluklar çektiğini gördüm. Kendimce çözüm yolları konusunda yazılar yazdım. Yazılarımın bu camiaya bir faydası olduğunu zannediyorum.
Şu anda 80’li yaşlarda olan, benim Ticaret Lisesi’ndeki ağabeylerimden Tahsin Pırılkan, yıllardır SMMM’lik yapıyor ve bu mesleğin duayenlerindendir. Hakikaten bir ağabeydir. Sık sık görüşüyoruz ve SMMM odasının böyle üyeleri olduğu için seviniyorum. Birlikte çalıştığım bir çok arkadaşım SMMM belgelerini aldılar, bir kısmı meslekte hizmet veriyor, bir kısmı oda yönetiminde görev yapıyor. Bunlar benim göğsümü kabartıyor.
Daha sonra Bursa SMMO Bilanço Dergisi’ni çıkardı, dergi bana da devamlı olarak geliyordu. İçeriği doyurucu idi. Bugün çıkacak olan derginin daha güzel, daha bilgi verici, mesleğe katkı sağlayıcı olacağını zannediyorum ve merakla bekliyorum.
ÜLKE BÜYÜR SİZ DE BÜYÜRSÜNÜZ
SMMM meslektaşlarıma meslekte başarılar diliyorum ve kabul buyururlarsa bir tavsiyede bulunmak istiyorum.
Mesleğinizi, yasalara uygun ve en iyi şekilde yerine getirmeye çalışın.
Yanınızda muhakkak bir-iki kişi fazla çalıştırın, yedek bulundurun.
Biraz daha az kazanın, bu şekilde olası bir aksaklığın önüne geçebilirsiniz.
İşlerinizi en sona bırakmayın, zamanında yapmaya çalışın.
Ucuza iş yapmayın, ucuz iş yaparsanız ucuz adam olursunuz.
Kayıtdışı işler almayın
Tabii, bunları benim yazmam, söylemem ve tavsiye etmem kolay ama mesleğin içinde yaşayan sizlerin de kabul etmesi önemli.
Ama bilin ki, hesaplar doğru tutulursa ülke büyür, sizler de büyürsünüz.
Bir de “100 bin kişinin üzerinde bir camia olduğunuzu ve camianın gücünü unutmayarak çalışın” derim.
Hepinize saygılar sunarak hem meslektaşlara, hem de Bilanço Dergisi’ne yayın hayatında başarılar diliyorum.