Bursa, 06.03.2008
DAĞ FARE DOĞURDU
(Veya bazı kamu alacaklarının uzlaşma yolu ile tahsili)
Evet, sevgili okuyucular, dağ fare doğurdu. Neden mi?
Kamuoyu baskısı sonucu 5736 sayılı bazı kamu alacaklarının uzlaşma usulü ile tahsili hakkındaki kanun ilk taslağından farklı çıktı. Ben bu yazıyı yazarken şeytanın avukatlığını yapacağım daha sonra da söz konusu yasayı ve tatbikatını anlatmaya çalışacağım.
Bu arada şunu da yazmadan edemeyeceğim. Bu nasıl kamu oyu baskısı ise tamam hırsızı , namussuzu cezalandıralım ama biraz da arada yananları düşünelim. Kamuoyu biraz da ülkenin ilerlemesini de düşünmeli, veya bu kamuoyu denen kesim açıkça biz özel sektör istemiyoruz , bitmiş batmış olan dünyada yok olmuş olan başka türlü bir rejim istiyoruz desin de biz de düzenleme ve kolaylık yapma isteğinden vazgeçelim. Ne dersiniz?
Bilir misiniz? Yıllardır, maliyenin bir listesi vardır. Bu listeye girmeye görün. Zaman aşımı bile olsa bu listeden kolay kolay çıkamazsınız. Borcunuzu ödeseniz bile çıkamazsınız. Hoş, bugünkü cezalarla borcunuzu ödeyip de bu listeden çıkmanız da imkansızdı ya. Yasa taslağı hakikaten bazı ödeme kolaylıkları ve bu listeden çıkma imkanı sağlayacak gibiydi. Maalesef olmadı.
Bu liste: Sahte evrak kullananlar ve düzenleyenler listesi idi. Abartılı bir söylemle , Nasrettin Hoca’nın meşhur “Suyunun suyunun suyunun suyu” hikayesi vardır. Onun gibi bir olay var. Siz, bir firmadan mal aldınız. Size bir fatura geldi. Başka bir firmadan. Bu ikinci firma da malları bir başkasından almış. O firma da malları bir başkasından almış. Söz konusu son firma ise vergi ödememek ve kaçırmak gayesi ile kurulmuş bir sahte firma. Ancak, siz bunu bilemezsiniz. Neticede o firma sahte evrak düzenleyen firma oluyor.
Ondan malı alıp size satan firma da sahte belge düzenleyici oluyor. Siz de sahte belge kullanan oluveriyorsunuz. Söyleyin bana , burada sizin bir suçunuz var mı? Var; var, var. Neyse, bu olay sonunda siz o malum listeye giriyorsunuz. Artık ağzınızla kuş tutsanız bu iş bitmiştir, bir işe yaramaz, firmanızı kapatın daha iyi.
Yazımızın konusu, uzlaşma yasa taslağı , bu tip günahsız firmalara ve maliyeye bir rahatlık getirebilecekti. Ancak, hani o kamuoyu diye kendilerini basında, medyada tarfi edenler var ya , onlar bir kıyamet kopardılar ki. Sonuç, dağ fare doğurdu ve yasa bugünkü şekliyle çıktı. Zannediyorum, Maliyenin istediği etkiyi yapmayacağı gibi, piyasa için de istenen sonucu vermeyecek.
Haa, bu arada, ben şeytanın avukatlığını yapayım derken hiçbir şekilde sahtekarı, kaçakçıyı affedelim demiyorum. Yazımın başında belirttiğim şekilde bilmeden yananları kurtaracak bir düzenleme istiyordum. Olmadı, olmadı.
Gelelim bugünkü yasaya:
BU YASA KAPSAMINA GİRENLER:
a. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, Dahilde alınan KDV, damga vergisi gibi Vergi Usul Kanunu kapsamına giren ikmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiler, resim ve harçlar ile.
b. Bu vergilere bağlı olarak tahakkuk eden vergi ziyaı cezaları, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için uzlaşma hakkı veriliyor.
YASA KAPSAMINA GİRMEYENLER.
a. Gümrük vergileri, ithalde alınan kdv ve ötv, kaynak kullanımı kesintileri, trafik para cezaları, idari para cezaları ve benzerleri ile
b. kaçakçılık sayılan fiiller sebebiyle tarh edilen vergiler ve (3) kat vergi ziyaı cezalarıdır.
HANGİ TARİHE KADAR OLAN İHTİLAFLAR İÇİN MÜRACAAT EDİLECEKTİR?
27.Şubat.2008 tarihine kadar tarh edilmiş olup dava, itiraz,temyiz süresi geçmemiş yani kanun yolu tüketilmemiş vergi ve cezalar için uzlaşma talebi ile müracaat edilecektir.
MÜRACAAT SÜRESİ NE ZAMANA KADARDIR?
Müracaat süresi 31. Mart.2008 tarihine kadardır.
NEREYE MÜRACAAT EDİLECEKTİR?
Şekli bu yasaya ait tebliğde belirtilen esas ve dilekçelerle Uzlaşma komisyonları veya Vergi dairesi müdürlüklerine müracaat edilecektir.
YASAYA GÖRE HANGİ KOLAYLIK GETİRİLMİŞTİR?
İhtilaflı vergiler, uzlaşma komisyonlarında uzlaşılan miktarda vergi, ceza ve gecikme zamları üzerinden aylık binde iki (%o2) faizle i8 ayda i8 eşit taksitte ödenecektir.
Eksik de olsa, mükellefler bu çıkan yasadan faydalanarak borçlarını ödemelidirler.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
CEVDET AKÇAKOCA