DENİZ TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN LİMANLARDA YAPILAN HİZMETLERDE KATMA DEĞER VERGİSİ (3)

15 SAYILI KATMA DEGER VERGISI GENEL TEBLIGINDEKI DÜZENLEME
15 sayili tebligin B Bölümünde deniz ve hava tasima araçlari istisnasinin tatbiki konusu aynen asagidaki sekilde açiklanmistir.

B. LIMAN VE HAVA MEYDANLARIN YAPILAN HIZMETLER VE TESLIMLER:

1. Katma Deger Vergisi kanununun 13/b maddesiyle, deniz ve hava tasima araçlari için liman ve hava meydanlarinda yapilan hizmetler vergiden istisna edilmistir. Bu hükme göre söz konusu istisna, seyrüsefere iliskin olmak üzere liman ve hava meydanlarinda araçlar için ifa edilen her türlü hizmeti kapsamaktadir. Bu hizmetlerin liman ve hava meydanlari isletmeleri yaninda diger gerçek ve tüzel kisiler tarafindan ifa edilmesi istisnanin uygulanmasina engel olmayacaktir.

2. Uluslar arasi deniz ve hava tasimaciligina iliskin olarak araçlara yapilan akaryakit, su, kumanya, teknik ve diger malzeme seklindeki teslimler asagidaki açiklamalar çerçevesinde vergiye tabi olmayacaktir.


a) Kabotaj hakkinin düzenlendigi 20 Nisan 1926 tarih ve 815 sayili Kanunun 1 inci maddesi geregince, yabanci bayrakli gemilerin Türkiye içinde tasima yapma hakki bulunmamaktadir. Bu nedenle yabanci bayrakli gemilere yapilan söz konusu teslimler “yurt disindaki bir müsteriye” yapilan teslim niteliginde oldugu ve gümrük hatti disinda bulunan araca yapildigindan Katma Deger Vergisi Kanununun 11 ve 12/1-a maddeleri geregince ihracat istisnasi kapsamina girmektedir.

b) Uluslar arasi deniz tasimaciligi yapan yerli gemiler ise “yurt içinde bulunan bir firmanin yurt disinda kendi adina müstakilen faaliyet gösteren subesi” niteligi tasidigindan bu gemilere yapilan söz konusu teslimler de ayni Kanunun 11. 12/1-a ve 12/2 maddeleri geregince ihracat istisnasi kapsamina girmektedir.


3. Yukarida açiklanan ve istisna kapsamina giren teslim ve hizmetlere iliskin islem veya ödemelerin acentalar tarafindan yapilmasi istisnanin uygulamasina engel degildir. Acentalar, sayilan teslim ve hizmetlere muhatap olan alici ve faydalananlarin temsilcisi durumundadir. Bu bakimdan islem ve ödemeler acentalar tarafindan yapilsa bile teslim ve hizmetler asil muhatap olan araçlara yapilmis olacagindan istisna kapsamina girmektedir.

4. Katma Deger Vergisi Kanununun 16/c maddesinde, transit, aktarma, gümrük antreposu, geçici depo, gümrük sahasi, serbest bölge rejimlerinin uygulandiklari mal ve hizmetler istisna kapsamina alinmistir. Bu hükme göre, söz konusu rejimler çerçevesinde yapilan yükleme, bosaltma, depolama, tarti ve benzeri hizmetlerde katma deger vergisi uygulanmayacaktir.

Kanunun 13/b maddesi ve 15 sayili teblige ragmen limanlarda yapilan hizmetlerde KDV tatbikati ve iadesine ait ihtilaflar devam etmis ve etmektedir.

Bu seri yazimiz, bu konudaki bütün belgeleri bir araya getirerek, ihtilaflarda kullanilacak bir kaynak olusturmayi amaçlamaktadir. Ancak, bu yazilarimiza ragmen yine de açiklanmasi gereken konular bulunmaktadir. Dolayisiyla , Maliye Bakanliginin daha genis açiklamalari içeren bir teblig yayinlamasi gerektigi kanaatindeyim.

YEMINLI MALI MÜSAVIR
CEVDET AKÇAKOCA