FASON TEKSTİL ve KONFEKSİYON İŞLERİNDE KDV ORANI %8 ‘e İNDİRİLDİ

Bursa; 30.05.2007
Bilgi; 2007/20

 

FASON TEKSTİL ve KONFEKSİYON İŞLERİNDE KDV ORANI %8 ‘e İNDİRİLDİ


Bilindiği gibi yıllardır yapılan çalışmalar ve talepler sonucu 09.03.2007 tarihinden geçerli olmak üzere iplik, kumaş, havlu, bornoz, perde, çarşaf ve benzerleri ile her nevi ev tekstil ürünleri katma değer vergisi oranları %18’den %8’e indirilmişti.

 

KDV. oranı %8’e indirilen malların kapsamı ve niteliğine ilişkin açıklamalar da 17.03.2006 tarih ve 39 sayılı KDV. sirküleri ile yapılmıştır.

 

Ancak, bir yıldan fazla süredir, yapılan tatbikat sonucunda tekstil ve konfeksiyon sanayicileri fason boya, apre, tekstil ve konfeksiyon işleri yaptırdıkları takdirde %18 KDV ödüyorlar ve mamullerini %8 KDV. ile sattıkları için yüklendikleri KDV. ya üzerlerinde kalıyor veya indirimli orana tabi KDV olarak düşünülüp bir çok prosedür ve masrafla geri alınabiliyordu.

 

Bu defa 30.Mayıs.2007 tarih ve 26537 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13 sayılı kararın 5’inci maddesi ile 01.06.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %8 KDV’ye tabi mal ve hizmetlerin bulunduğu II. sayılı listenin B-Diğer mal ve hizmetler kısmına 22 sayılı kalem olarak  

 

“22- Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri “ eklenmiştir.

 

01.Haziran.2007 tarihinden itibaren fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri %8 KDV’ye tabi olacaktır.

 

Fason Tekstil ve Konfeksiyon İşleri Nelerdir?

 

Esas hammaddesi, kumaşı veya konfeksiyonu imalatçıya ait olup bazı tamamlayıcı işlemlerin başka firmalara bir ücret karşılığı yaptırılması fason iştir. Bunlar;

 

a) Fason dokuma

b) Fason boya-apre-baskı-kasarlama

c) Ütüleme-çözgü-haşıl-dikim-kesim

d) Kapitone, traşlama, zımpara

e) Şardon, yakma, ram, nakış ve bütün benzeri işlerdir.

 

Fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde 51-53 ve 58 sayılı tebliğlerle tevkifat uygulaması getirilmiştir ve halen geçerlidir.

 

Fason işin esası yukarıda sayılan işlerle ilgili olarak sadece işçilik yapılmasıdır. Yukarıda belirtilen işin hammaddesini de esas imalatçı verirse yani boya ve kimyevi maddeleri işi yaptıran verirse yapılan iş fason iş olacaktır.

 

Yukarıda (d) de belirtilen fason boya, apre, baskı ve kasarlama işleri için Maliye Bakanlığının yapacağı bir açıklamaya kadar %18 kdv. oranının tatbik edilmesinin uygun olacağını düşünmekteyim.

 

Diğer işlerden Fason dokuma, ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, traşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri işlerde %8 kdv. tatbik edileceği ise açıkça belli olmaktadır.

 

Ancak yine de bu karardan sonra Maliye Bakanlığı gerek tevkifat uygulamasını ve gerekse fason işleri tek tek açıklayan bir tebliğ yayımlamalıdır.

 

 

Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoa