GİDER PUSULASI

Bursa, 15.07.2003 
GİDER PUSULASI

Vergi Usul Kanunumuzun 234. maddesine göre;

A- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler ve serbest meslek erbabının

(VERGİDEN MUAF ESNAFA ; )

 

yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar için tanzim edip işi yapana veya malı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

Demek ki, gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura sayılır.

Bunlardan; 93/5148 sayılı Gelir Vergisi Kanununun kararına göre,

Götürü usule tabi olan ticaret ve serbest meslek erbabı ile esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden;

 

a- Havlu, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve her nevi turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek ve benzeri emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden % 2 stopaj yapılır.

b- Değerli kağıt ve damga pulu satışlarında komisyon bedelleri üzerinden % 20 stopaj yapılır.

c- Diğer mal alımlarında % 5 stopaj yapılır.

d- Diğer hizmet alımlarında ise % 10 stopaj yapılır.

 

 

Kısaca açıklamak gerekirse, vergiden muaf esnafa yaptırılan işlerde yukarıda belirtilen stopajlar yapılarak vergi dairesine ödenecektir.

 

B – Gider pusulası, birinci ve ikinci sınıf tüccarların; zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

 

C- Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cinsi, nev’ i miktar ve bedelini, işi yaptıran ile yapanın ve emtiayı satın alan ile satanın adıyla soyadlarını (tüzel kişilerde ünvanı) ve adreslerini ihtiva eder. İki nüsha tanzim edilir, biri işi yapana veya malı satana verilir.

 

Gider pusulası anlaşmalı matbaaya bastırılır ve seri ve sıra numarası takip eder.

 

D – Tüketiciler tarafından yapılan mal iadelerinde de gider pusulası tanzim edilir ve bu gider pusulası KDV indiriminde kullanılır.

 

E- Buraya kadar yapılan açıklamalarda görüldüğü üzere gider pusulası, vergi numarası olan vergiden muaf esnafa yaptırılan işler için kullanılır ve stopaja tabidir.

F- Vergi numarası olmayan kişilerden alınan mal ve hizmetlere de gider pusulası tanzim edilir. Bu kişiler vergiden muaf esnaf değil, sıradan, ticaret yapmayan kişiler oldukları için stopaj yapılmayacaktır.

CEVDET AKÇAKOCA