İHRACAT BEDELLERİNİN GETİRİLME ŞEKLİ

Bursa, 25.06.2004
Bilgi, 2004/61
İHRACAT BEDELLERİNİN GETİRİLME ŞEKLİ
 

Bir önceki yazımızda ihracat bedeli dövizlerin yurda getirilmesi süresini incelemiştik. Bu defa ihracat bedelinin süresi içinde, hangi yollarla getirilebileceğini açıklayacağız.

İhracat bedelleri aşağıdaki şekillerde ödenebilir.

1 - Alıcı, ihracat bedelini bir bankadan döviz olarak havale edebilir.

a) Peşin döviz gönderme: 
Alıcı, ihracat yapılmadan önce mal bedelinin peşin olarak gönderebilir. Peşin gönderilen ihracat bedeli, ihracat yapıldıktan sonra ilgili banka şubesince döviz alım belgelerine ve gümrük çıkış beyannamelerine işlenir.

b) Döviz bedelinin ihracattan sonra gelmesi:
Alıcı, ihracat bedelini hangi ihracat faturasına ait olduğunu belirterek gönderebilir. Birden fazla ihracat bedeli gelmişse bunlar da belirtilir ve bankaca döviz alım belgesine gümrük çıkış beyannameleri belirtilir.

2 – İhracatçı bizzat mal bedelini kendisi tahsil eder.

İhracat bedelini ihracatçı, bizzat gidip yurtdışından elden tahsil ederek alıp yanında getirebilir. Böyle bir durumda, ihracatçı veya ihracat bedelini yanında getiren herhangi bir kişi Türk kambiyo mevzuatına göre, Türk Gümrüğünde yanında getirdiği dövizi, cinsi, miktarı ve hangi ihracata ait olduğunun Döviz Beyan Tutanağı ile deklere etmesi gerekir. Gümrüğe deklere edilmeyen dövizler için ihracat bedeline mahsuben döviz alım belgesi tanzim edilemez ve ihracat hesapları kapatılamaz.

3 – İhracatçı, yurtiçindeki bir bankada bulunan Döviz Tevdiat Hesabından (DTH) ihracat bedelini kendisi ödeyebilir.

İhracat bedeli olarak gelmiş dövizler, ihracatçının DTH hesabında duruyorsa bu dövizler ihracat bedeline saydırılarak ihracat bedeli ödenebilir. ANCAK, bankalardan satın alınan, döviz büfelerinden satın alınan dövizler DTH hesabına yatırılsa bile ihracat bedelinin kapatılmasına müsaade edilmez.

4 – ihracat bedelinin ithalat bedeline takası:
İhracatçının; ihracat yaptığı firmaya ithal ettiği mal ve hizmetler için borcu var ise ihracat bedeli ile iithalat bedeli birbirine mahsup edilerek takas edilebilir.

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
CEVDET AKÇAKOCA