KDV ORAN ve LİSTELERİNDE DÜZENLEMELER

Bursa; 30.05.2007
Bilgi; 2007/19


KDV ORAN ve LİSTELERİNDE DÜZENLEMELER

 

30.Mayıs 2007 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/12143 sayılı kararla aşağıdaki KDV’de detaylı değişiklikler yapılmıştır.

 

1) %1 KDV. ye tabi olan I. Sayılı listenin 2.nci sırasına 01.06.2007’den geçerli olmak üzere süpürge teli ve tohumundan mamul süpürgeler ilave edilmiş ve bu grup (a) ve (b) olarak ikiye ayrılmıştır.

 

2) a) Böylece ikiye ayrılan 2 sıra nolu listenin (a) grubuna dahil olan mazı, palamut, kendir tohumu, kanola (kolza) ve kitrenin perakende safhasında genel KDV. oranı yani %18 oran uygulanacaktır.

 

b) (b) grubuna dahil olan meyan kökü, meyan balı, meyan hülasası, çöven, sumak yaprağı, defne yaprağı, ıhlamur, kekik, adaçayı, mahlep, kimyon, susam, anason, haş haş tohumu, rezene tohumu, süpürge teli ve tohumu ile bunlardan mamul süpürgeler, kapari(kebere), harnup(keçi boynuzu), harnup çekirdeği, zerdali çekirdeği, kayısı çekirdeği, kişniş, acıbadem, kuzu göbeği mantar, şeker pancarının perakende satışında ise %8 oranında KDV. uygulanacaktır.

 

Uygulama 01.Haziran.2007 ‘den itibaren başlayacaktır.

 

Sonuç olarak 01.Haziran.2007’den itibaren

 

- Yukarıda (a) grubundaki ve b grubundaki belirtilen malların toptan satışında KDV. %1

- (a) grubundakilerin perakende satışında %18

- (b) grubundakilerin perakende satışında %8 KDV. uygulanacaktır. Yani bu grubun perakende KDV. oranı düşürülmüştür.

 

3) Temel gıda maddeleri başlıklı %8 KDV’ye tabi II.sayılı KDV. listesi 01.06.2007 den geçerli olmak üzere GIDA MADDELERİ olarak değiştirilmiştir.

 

a) Bu listeye gümrük tarife istatistik pozisyonu esas alınarak canlı atlar, sığırlar, domuzlar,koyun ve keçiler, tavşan, geyik, dağ keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, yabani ördek, kaz, sülün ve beç tavuğu, etler ve sakatat, süs balığı hariç balıklar, süt, yumurta, bal, yenilebilir gıdalar, kuzu ve buzağı şirdeni, hindiba bitki ve kökleri, çelik ve daldırmalar, meyveleri yenen ağaç ve çalılar (kestane gibi), mantar, ananas, sebze çelik ve fideleri,

 

- Yenilen sebzeler, kök ve yumurtalar, meyveler, kahve, çay, baharat, hububat, değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday glüteni, yağlı tohum ve meyveler,

 

- insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli ham yağlar,

 

- Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının müstahzarları,

 

- Şeker ve şeker mamulleri (beyaz çikolata hariç)

 

- (Beyaz çikolata 01.01.2008’den itibaren gıda maddesi sayılacaktır.)

 

- Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri 01.01.2008 ‘den itibaren gıda maddesi sayılacaktır.

 

- Meyveli, sade ve kolalı gazozlar 01.01.2008’den itibaren gıda maddesi sayılacaktır.

 

- Sebze, meyveler ve bunlardan elde edilen müstahzarlar,

 

- Yenilen çeşitli gıda müstahzarları,

 

- Sular, gazlı sular, mineral sular, üzüm şıraları,

 

- Asetik asitten elde edilen ve sirke yerine geçen maddeler,

 

- Zeytin küspesi (pirina) ve diğer artıkları,

 

- Normal, rafine ve diğer sofra tuzları,

 

Ancak bu mallar (1) sayılı listede de yer alıyorsa KDV. oranı %8 değil, bir sayılı listenin KDV. oranı ne ise o oran uygulanacaktır. Bugün için (1) sayılı listenin KDV. oranı %(1) dir.

 

Yazımızda tek tek gümrük tarife istatistik numaralarını belirtmedik, açılımını verdik.

 

4) Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri KDV. si %8 ‘e indi.

 

II. sayılı KDV. listesinin B) Diğer mal ve hizmetler faslına fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri de eklenmiş ve %8 KDV. ye tabi olarak 01.06.2007 den itibaren uygulanacağı belirtilmiştir.

 

Böylece, fason iş yaptıran tekstilcilerin devletten alamadığı KDV. azalacaktır.

 

5) II. sayılı %8 KDV’ye tabi listenin B) Diğer mal ve hizmetler bölümündeki 19. sırası her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzerleri olarak tarif edilmiştir.

 

Bu defa bu tarife bir açıklama getirilerek 39 sayılı KDV. sirkülerinde de belirtildiği gibi bu bölümdeki 15-16 ve 18.inci fasıllarda tarif edilen maddeler dışındaki diğer maddelerden imal edilen Türk gümrük tarife cetvelinin 64.06.99.10.00.00 pozisyonunda tarif edilen eşyalar olduğu belirtilmiştir.

 

6) Ayrıca yaşlı, sakat, bakım ve huzurevleri ile düşkünevleri ve yetimhanelerde verilen hizmetler de %8 KDV’ye tabi tutulmuştur.

 

7) 01.Ocak.2008’den geçerli olmak üzere aşağıda belirtilen mal ve hizmetlerin KDV’si de %8 olacaktır.

 

II. sayılı Liste B

 

- Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler  hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç.)

 

- Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti           ( Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamaktadır. Ancak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu sıra kapsamında yer almakla birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi tutarları, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamaz.)

 

Böylece, bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 2008 yılından itibaren Turizm hizmetleri düşük vergiye tabi olacak, turizmin rekabet gücü daha da artacaktır.

 

 

 

Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca