KEPİNİZİ NASIL KULLANIRSINIZ?

Bursa, 02.Mayıs.2012

 

KEPİNİZİ NASIL KULLANIRSINIZ?

 

   Kep deyince akla, muhtelif kep tipleri, şapka tipleri gelmektedir. Sürücü kepi, jokey kepi, fötr şapka, köylü şapkası vs.vs. ama buradaki kep bambaşka bir konuyu kapsamaktadır. Çok çok önemli bir keptir bu. 21. yüzyılın tebligat sistemi diyelim ve yazımızda anlatmaya başlayalım.

 

   Yeni Türk Ticaret Kanunu ertelenmeyerek 1.Temmuz.2012 de bazı düzenlemelerle yürürlüğe girecek.          Yeni Türk Ticaret Kanununda elektronik tebligat, elektronik genel kurul ve benzeri gibi bilgi toplumu uygulamaları ön plana çıkmıştır.

   Bu uygulamalardan birisi de Kayıtlı Elektronik Posta Sisteminin kullanılmasıdır. Biz buna kısaca KEP diyoruz. Bu sistem sayesinde ticarette ve hukukta hakikaten devrim niteliğinde yenilikler gelmiş olacaktır.

               

   I. Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi:

   KEP konusunu düzenleyen yönetmelik, 25.08.2011 tarih ve 28036 sayılı Resmi gazetede yayımlanmış olup yeni Türk Ticaret Kanununun tatbikatının başlayacağı 1.Temmuz.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.

   Bu Yönetmeliğin amacı; kayıtlı elektronik posta sisteminin hukukî ve teknik yönleri ile işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

   Kapsamı :  kayıtlı elektronik posta sistemine, bu sistemle yapılacak işlemler ile bu işlemlerin sonuçlarına, kayıtlı elektronik posta adresine sahip gerçek ve tüzel kişilere, kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının hak ve yükümlülüklerine, yetkilendirilmelerine ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

 

   II.Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sistem Sağlayıcıları:

   KEP Sisteminin yürümesi için KEPHS (kayıtlı elektronik posta hizmet sistem sağlayıcıları) sistemi yürürlüğe girecek, bu konuda başvuran ve yönetmelikte belirtilen esaslara uygun firmalar yetkilendirilecektir.            KEP sisteminden yararlanmak ve  KEP hesabı almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler; bu hizmet sağlayıcılara başvuruda bulunur istenen gerekli belgeleri tamamlayan ve uygun bulunan firmalar, sözleşme ve taahhütname imzalayarak KEP sisteminden yararlanabilecektir.

.

   III. Hukuki sonuçlar:

   Sistem sağlayıcıları, KEP sistemi içerisinde bir elektronik iletinin gönderilmesi ve alınması dışında elektronik belgelerin saklanması, güvenli iletişim ve elektronik ortamda güvenilir üçüncü taraf hizmetleri gibi katma değerli hizmetler sunabilir. Sistem sağlayıcıların KEP sistemi üzerinden sunduğu hizmetlere ilişkin olarak oluşturduğu kayıtlar ile KEP delilleri senet hükmündedir ve aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır.  KEP hesabı kullanılarak gerçekleştirilen tüm işlemlere ilişkin hukukî sonuçlar hesap sahibi üzerinde doğar.

 

 

   IV Sistem Sağlayıcıların  ve hesap sahiplerinin yükümlülükleri:

   KEPHS’nin yükümlülükleri detaylı olarak yönetmeliğin 16. ıncı maddesinde sayılmış olup epeyce ağır yükümlülüklerdir. Yazımızda özellikle sistemi kullanan KEP hesabı sahiplerinin yükümlülüklerini belirtmekle yetiniyoruz.  Hesap sahibinin yükümlülükleri yönetmeliğin 17. nci maddesinde aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

   Kanun madde 17 –  Hesap sahibi;

   a) KEP hesabı başvurusu için gerekli olan bilgi ve belgeleri tam ve doğru olarak KEPHS’ye vermekle,

   b) Başvurusunda KEP hesabını sadece alıcı veya hem alıcı hem gönderici olarak kullanacağını KEPHS’ye açıkça belirtmekle,

   c) Başvurusunda sakla-ilet ve sakla-bildir çalışma modellerinden hangisi ile hizmet alacağını açıkça KEPHS’ye belirtmekle,

   ç) KEP hesabı bilgilerinde olan değişiklikleri, KEPHS’ye derhâl bildirmekle,

   d) KEPHS ile imzaladığı sözleşmede veya taahhütnamede belirtilen hüküm ve koşullara uygun hareket etmekle,

   e) Kimlik doğrulama amacıyla kendisine verilen bilgileri korumakla, üçüncü kişilerle paylaşmamakla ve başkasına kullandırmamakla, yükümlüdür.

 

   V.Kurumun yükümlülükleri

   Yönetmeliğin 18. maddesinde düzenlenmiş olup aynen aşağıdaki gibidir.

   Kurum;

   a) KEPHS’lerin Kuruma başvuru sürecine ve faaliyet durumuna ilişkin bilgileri,

   b) KEP sistemine ilişkin yaptığı çalışmalarla ve sektörün durumuyla ilgili hazırlayacağı yıllık durum raporunu, internet sayfasında yayımlar.

 

   VI.Güvenlik kriterleri

   Yönetmeliğin 23. maddesinde kısaca açıkladığımız gibi düzenlenmiştir.

   (1) KEPHS’nin ortakları, yöneticileri ve istihdam ettiği veya ettirdiği personeli; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası almamış ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giymemiş olmalıdır.

   (2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kriterler, KEPHS’nin tüzel kişi ortaklarının yöneticileri için de aranır.

   (3) KEPHS; bilgi güvenliği, veri tabanı yönetimi, bilgisayar ağları ve veri koruması gibi alanlarda yeteri kadar teknik personel istihdam eder veya ettirir. Teknik personel, konusunda yeterli meslekî deneyime sahip ya da ilgili alanlarda eğitim almış olmalıdır. Organizasyon şemasında istihdam ettiği veya ettirdiği tüm personelinin görev tanımını ve dağılımını gösterir.

   (4) KEPHS; güvenli sistem ve cihazlar kullanır, bu sistem ve cihazlar ile bunların bulunduğu bina veya alanın korunmasını sağlar.

 

   Sonuç:

   KEP ve hizmet sistemi ile ilgili kurum faaliyete geçince , artık tebligat yapıldıydı, yapılmadıydı, yok komşuya mektup bırakıldı, yok muhtara teslim edildi, hayır efendim resmi ilan yapıldı gibi hukukta ihtilaflar, yeni deyimle anlaşmazlıklar doğuracak bir çok uygulama ortadan kalkacak ve kısa sürede kesin sonuçlar alınacak, mahkemelerdeki ve vergi dairelerindeki tebligat konusu ile ilgili birçok kilitlenmelerin önüne geçilmiş olacaktır.

   KEP ‘lerimiz şimdiden hayırlı olsun.

                                                                                                

 

 

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir