MAL BİLDİRİMİ DÖNEMİ

MAL BİLDİRİMİ DÖNEMİ


Ülkemizde servetleri sorgulama sistemi “Nerden buldun yasası” yoktur. Ancak, belli görevleri yapan belirli sayıda görevlilerin göreve atandığında veya 5 yılda bir mal bildiriminde bulunması gerekmekte ve böylece bazı özel görevlilerin servet yapısı takip edilebilmektedir. Mal bildirimi yapanların gelirlerini yasal yoldan elde edip etmedikleri sorgulanabilmektedir. 

15.11.1990 tarih 20696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “MAL bildiriminde bulunulması hakkında yönetmelik” fertlerin 5 yılda bir mal bildiriminde bulunmasını mecbur tutmuştur.

Kimler Mal Bildiriminde Bulunacak?

1- Seçimle işbaşına gelen kamu görevlileri ( Muhtar ve İhtiyar heyeti üyeleri hariç)

2- Dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu üyeleri

3- Noterler

4- THK genel yönetim ve merkez denetleme kurulu üyeleri

5- THK genel merkez, Türkkuşu teşkilatında görev alanlar ve şube başkanları

6- Türkiye Kızılay Derneği merkez kurulları, genel müdürlük teşkilatında görev alanlar ve şube başkanları

7- Genel ve Katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlarda görev alanlar

8- KİT’ler ve bağlı kuruluş ve ortaklıklarında görev alanlar

9- Özel kanunla kurulan ve kamu hizmeti gören kurum, kuruluş ve bunların alt kuruluşlarında ve komisyonlarında görev alan kamu hizmeti gören memurlar, kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri

10- Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarında görevli olanlar ile bunların yönetim ve denetim kurulu üyeleri (oda ve borsa meclisi ile yönetim kurulu üyeleri dahil)

11- Siyasi Parti genel başkanları, vakıfların idare organlarında görev alanlar, kooperatif ve birlik başkanları; yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürleri, yeminli mali müşavirler, kamuya yararlı dernek yönetici ve denetçileri

12- Gazete sahibi gerçek kişiler ile gazete sahibi şirketlerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri, sorumlu müdürleri, baş yazarları, fıkra yazarları

13- Özel konumlarına göre mal bildiriminde bulunmak zorunda olanlar (Konfederasyon, sendika, sendika şubesi başkan ve yöneticileri dahil)

Eşlerin Mal Bildirimi

Yukarıdaki belirtilen kapsama giren eşlerin herbiri ayrı ayrı mal bildiriminde bulunacak ve her eş; eşi ve velayeti altındaki çocukların da mallarını bildirecektir.

Birden Fazla Görevi Olanlar

Kamu görevlileri dışında olanlar her görevi için ayrı ayrı mal bildiriminde bulunmalıdır.

Mal Bildirimi Ne Zaman Verilir?

Sonu (0) ve (5) ile biten yıllarda Şubat ayı sonuna kadar veya göreve atanma ve ayrılmayı izleyen bir ay içinde ilgili mercilere mal bildiriminde bulunulur.

Mal Bildiriminde Bulunulmazsa Ne Olur?

Bir ay içinde bildirimde bulunulması için ihtarda bulunulur. Yine verilmezse yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapılır.

 

Mal Bildirimi Konusu Nedir?


a) Taşınmaz Mallar

b) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtlar

c) Hisse senedi ve tahviller

d) Altın ve mücevherat     

e) Deniz, kara ve hava taşıtları, koleksiyon dahil her türlü taşınır mallar

f ) Haklar

g) Alacaklar

h) Borçlar     

i)  Gelirler

Mal Bildirimi Verilecek Merciler Ve Şekli

Yukarıda belirtilen görevleri yapan ve mal bildiriminde bulunacağı bildirilenler tarafından ilgili yasa ve yönetmelikte belirtilen mercilere yönetmelikte belirtilen formları doldurup tarih yazılıp imzalanır ve verilir.

Yeminli Mali Müşavir 
Cevdet Akçakoca