BURSA, 30.Nisan.2008
MAYIS 2008 TARİHİNDEN İTİBAREN MAAŞ VE ÜCRETLER KESİNLİKLE BANKADAN ÖDENMELİDİR.
Bugün yani 30.Nisan.2008 tarihi itibariyle 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasasını değiştiren 5754 sayılı yasa mecliste kabul edilmiş , ancak henüz Resmi gazetede yayımlanmamıştır. Mayıs 2008 tarihi itibari ile yayımlanacağını zannetmekteyim.
Bu yasadaki en önemli hükümlerden bir kısmı da kayıtdışı işçiliği önleyecek olan hükümlerden olan maaş, ücret ve tüm ödemelerin banka kanalı ile ödenmesini düzenleyen hükümlerdir.
5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun’un
a. 82. inci maddesi ile 818 sayılı Borçlar kanununun işçi ücretlerinin ödenmesi ile ilgili fıkrası,
b. 83. üncü maddesi ile 5953 sayılı Basın kanununun basın mensuplarının ücretlerinin ödenmesi ile ilgili 14. üncü maddesi,
c. 84. üncü maddesi ile 854 sayılı Deniz İş Kanununun ücretlerin ödenmesi ile ilgili 29 uncu maddesi
d. 85. inci maddesi ile 4857 sayılı İş Kanununun ücretlerin ödenmesi ile ilgili 32. inci maddesi ve ceza hükümleri ile ilgili 102 inci maddesinin a bendi değiştirilerek
Bu ödemelerin, kanununun yayımı tarihinden itibaren bankacılık sistemi kanalı ile olacağı, bu hükme uymayanların cezalandırılacağı yasa hükmü olarak düzenlenmiştir.
Söz konusu yasa hükümlerini tek tek buraya almak yerine genel olarak düzenlemeyi içeren İş Kanunu düzenlemesini aynen aşağıya alıyoruz.
MADDE 85- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun;
1) 32 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. Çalıştırılan işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduğu vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, işyerinin bulunduğu il ve benzeri gibi unsurları dikkate alarak işverenleri veya üçüncü kişileri zorunlu tutmaya, banka hesabına yatırılacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının, brüt ya da kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacağını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkilidir. Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan işverenler veya üçüncü kişiler, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler.
İşçinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesaplarına yatırılmak suretiyle ödenmesine ilişkin diğer usûl ve esaslar anılan bakanlıklarca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”
2) 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a. 32 nci maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, 39 uncu maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için yüz Yeni Türk Lirası idari para cezası ,”
Yasa hükmü, işçinin ücret , prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesaplarına yatırılmak suretiyle ödenmesine ilişkin diğer usul ve esasların bakanlıklarca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir denmekte ise de , bütün işverenlere tavsiyemiz , derhal bankalarla görüşülerek , eğer halen açılmamışsa her bir işçi için bankada ÜCRET HESABI açılarak, ödemelerin bu hesaplar vasıtasıyla yapılmasına bugünden başlamalarıdır.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir