ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ – NE VERGİ AMA!

Bursa, 18.Mayıs.2016

 

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ – NE VERGİ AMA!

 

Devletin yüklenmiş olduğu görevleri yerine getirebilmesi için gelire ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç farklı kaynaklardan sağlanır. Vergiler, devletin harcamalarını karşılayabilmesi için getirilmiş zor alım şeklinde araçlardır.

                Vergi, giderleri karşılamak için kullanılabileceği gibi bazı malların tüketimini sınırlandırarak sosyal politika aracı olarak kullanılabilir veya ülke içi üretimi korumak için kullanılabilir. Vergilerin buna benzer bir çok fonksiyonları vardır. Bu vergiler arasında bir de ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ bulunmaktadır. Özel Tüketim vergisi ülkemize 12.06.2002 tarih ve 24783 sayılı resmi gazetede yayımlanan 4760 sayılı kanunla getirilmiştir.

                Özel tüketim vergisi; üreticisi ve dağıtıcısı az sayıda olan ancak yaygın tüketime sahip mallar üzerine konulan gider vergilerinden biridir. Ülkemizde 4760 sayılı yasa ile bir takım genel tüketim vergileri kaldırılarak özel tüketim vergisi yürürlüğe girmiştir.

                Taşıtlar üzerinde, petrol ve türevleri veya yağlar üzerinde özel tüketim vergileri bulunmakta olup bunlar, listeler halinde yayımlanmıştır. Ya birim başına belli bir TL. tutarı veya yine birim başına fiyata bağlı bir yüzde olarak hesaplanan vergilerdir.

                Bugünlerde, bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden bir yazı alabilirsiniz. Bu yazıda 5 yıl önce yaptığınız bir ithalatta bulunan ve ne olduğunu bilmediğiniz bir maddeyi ithal ettiğiniz belirtilerek bu maddenin ÖZEL TÜKETİM VERGİSİNE  tabi olduğu belirtilerek dolayısıyla firmanızın ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ MÜKELLEFİ olduğu belirtilmekte, 1,30 TL. verginin ve 0,65 TL. cezanın olmak üzere toplam 1.95 TL.nın vergi dairesine ödenmesi istenmektedir.

                Böyle bir talebe önce tebessüm edersiniz, ama devamı var.

                Bakalım ne ithal etmişsiniz. Aaa, o sırada satın aldığınız bir dokuma makinesinin içinde 1 kg. makineyi ilk çalıştırma için gerekli olan 34.03.99.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik pozisyonlu bir yağ gelmiş, bu yağ zaten bedelsiz gelmiş, ama gümrük mevzuatı gereği beyan edilmiş, sizin Gümrük Komisyoncunuz da gerekli 1-2 lira teminatı ödeyerek malı getirmiş size teslim etmiş.

                Ama söz konusu 4760 sayılı Kanunla, bir defa bile siz ÖTV  kanununa tabi bir mal almış olsanız dahi o gün ÖTV mükellefi oluyorsunuz ve hemen o gün beyanname vermek zorundasınız. Vermemişseniz o günden itibaren her 15 günde bir ÖTV BEYANNAMESİ  vermek zorundasınız.

                Yukarıda bahsettiğimiz yazı firmanıza geldiği an, a ne güzel bir defa ÖTV mükellefi olur, toplam 1,95 TL. (yani bir lira doksanbeş kuruşu) öderim olur biter diyemiyorsunuz.  İthalatın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl yani 5x12 ayxayda 2 beyanname = 120 adet ÖTV beyannamesi vereceksiniz, her bir beyannameyi verirken 5 sene içindeki versiyon değişiklikleri ile vereceksiniz, arada başka ithalat varsa onları de kendi ÖTV oranları ile hesaplayıp ödeyeceksiniz, tabii 120 adet beyannamenin damga vergisi olarak da 6000 (altıbin) liradan fazla bir bedel ödeyeceksiniz. Firmanız için bu bedelleri ödemek belki para olarak pek tesir etmez, ama o 120 adet beyannameyi verme süresi, muhasebe servislerini bloke eder.

                Ne yapılabilir?

  1. ÖTV yasası ve tebliğlerinde yapılacak bir değişiklikle böyle bir defalık işlemlerde potansiyel ÖTV numarası ile işlem yapılarak zaman kaybına ve lüzumsuz işlemlere mani olunabilir.
  2. Gümrük komisyoncunuzla konuşun muhakkak, şimdilik yasa ve tebliğde böyle bir değişiklik olmadığına göre, maalesef şu anda geçerli yasalar gereğince yüzlerce beyanname vermek zorundasınız, o zaman gümrük komisyoncuları ÖTV konusu bir ithalatla karşılaştığında sizi güç durumda bırakmasınlar, ikaz etsinler, hemen ÖTV ödeyip ÖTV mükellefiyeti tesis ettirip kapatsınlar ki zaman ve para kaybına sebep olunmasın
  3. Devlet yetkilileri, ne olur bu basit konuya bir çare bulun.

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir

Bağımsız Denetçi