Bursa, 23.10.2002
DAHILDE ISLEME REJIMI
Yazimizin konusu, Dahilde isleme Rejiminin basitçe tanimidir.
Konusu :
Ülkemizin ihracatini artirabilmek, uluslararasi rekabet gücü kazandirabilmek için ihraç ürünlerinin üretiminde kullanilan, ithali vergiye tabi ürünlere yönelik olarak uygulanacak tedbirler Dahilde Isleme Rejiminin konusunu teskil eder.
Mevzuat :
Dahilde Isleme Rejimi, 23.12.1999 tarih, 99/13819 sayili kararnamede ve 27.09.2002 tarih 24889 sayili Resmi Gazetede yayinlanan 2002/6 sayili tebligle düzenlenmistir.
Dahilde Isleme Tedbirleri :
a) Sartli muafiyet
b) Geri ödeme sisteminden olusur.
A) Sartli Muafiyet :
Dahilde isleme izin belgesi kapsaminda ihraç edilecek ürünlerin üretiminde kullanilan hammadde, yardimci madde, yari mamul, mamul, ambalaj malzemesi ve isletme malzemelerinin, firmalarca bedelli veya bedelsiz ithaline, müsaade edilir. Ancak bu ithalattan dogan vergi kadar teminat alinir. Bu kapsamda yapilacak isletme malzemelerinin ithalatinda ise KDV tahsil edilir.
Esdeger esya kullanimi :
Sartli muafiyet sisteminde önceden ihracat yapilabilir. Ihracat gerçeklestikten sonra ithalat yapilabilir. Ithal esya ile yurt içinden temin edilen serbest dolasimdaki esya, üretimde birlikte kullanilabilir.
Iste, bu sekilde, önceden yerli üretim esya kullanilarak ihracat yapilmasi halinde esdeger esya kullanilmis olur ve daha sonra ithalat yapilabilir.
Yurtiçi alimlar :
Ihraç edilecek ürünlerin imalinde kullanilacak hammadde, yari mamul, mamul, yardimci madde ve ambalaj malzemeleri, bu konuda yapilan düzenlemeler çerçevesinde yurtiçinden de temin edilebilir. Bu durumda, yurtiçinden temin edilen esya belge bakimindan ithal esya gibi degerlendirilir.
Yurt içi alimin, belge süresi içinde yapilmasi gerekir. Yurt içi alimlarin KDV kanunu açisindan incelenmesi yazimizin ilerleyen bölümlerinde yapilacaktir. Ancak, özellikle bu bölümde belirtmeliyiz ki, KDV iadesi açisindan esdeger esya kullanimi geçerli degildir. Kesinlikle önce hammadde alinacak, ondan sonra ihracati yapilacaktir. Önce ihracat, sonra hammadde alimi 3065 sayili KDV kanunu geregince, dahilde isleme halinde KDV iadesinde geçerli degildir.
Teminat :
Yapilan ithalattan dogan vergi teminata tabidir. Teminat ; para, bankalar tarafindan verilen teminat mektubu, hazine tahvil ve bonolari olabilir.
Indirimli teminat uygulamasi :
a) Dis Ticaret Sermaye Sirketi ve Sektörel D.T.S.S. ‘ler müracaat tarihinden önceki yildaki ihracat kadar.
b) Imalatçi ihracatçilar, önceki (4) yilda toplam (2) milyon dolardan az olmamak üzere gerçeklestirdikleri ihracat kadar.
c) Son (3) yil için her yil (5) milyon dolar veya son (5) yil için her yil (1) milyon dolardan fazla ihracat yapip belge kapatanlar toplam (2) milyon dolardan az olmamak üzere gerçeklestirdikleri ihracat kadar olmak üzere, dahilde Isleme izin belgesi kapsaminda yapacaklari ithalat için, dogacak verginin %10 ‘u kadar teminat vererek ithalat yapabilirler.
B) Geri Ödeme Sistemi :
Serbest dolasimda bulunan ithal esyanin islem görmüs ürünler seklinde ihraci halinde, ithalat sirasinda alinan vergiler geri ödenir. Bu sisteme geri ödeme sistemi denir.
Ithali miktar sinirlamasina tabi olan, tercihli tarife veya özel sartli muafiyet düzenlemesinden kota ile yararlanabilen, tarim politikasi geregi ithalat vergisine tabi olan, ithalat sirasinda islem görmüs ürünlerden parasal ihracat iadesine tabi olan mallar geri ödeme sisteminden yararlandirilmaz.
Ayrica, A.T.R. dolasim belgesi ile Avrupa Topluluguna üye ülkelere, üçüncü ülke menseli tarim ürünlerinden üretilenlerin Avrupa Topluluguna üye ülkelere, Serbest Ticaret anlasmasi imzalanmis bir ülkeden gelen hammadde ile üretilen ürünlerin ayni ülkeye, Pan-Avrupa Kümülasyonu mali olmayan hammadde kullanilarak üretilen esyanin Kümülasyona taraf ülkelere ihraci halinde bu ihracat geri ödeme sisteminden yararlandirilmaz.
Ödenen verginin geri verilmesi :
Geri ödeme sisteminde Dahilde Isleme Izin Belgesi kapatilmasindan itibaren 3 (üç) ay içinde ödenen vergilerin geri verilmesi için, ilgili gümrük idaresine müracaat sarttir.
Belge düzenlenmesi:
Belge düzenlenmesi için proje yapilarak Dis Ticaret Müstesarligi Ihracat Genel Müdürlügü ‘ne müracaat edilir.
Tanzim edilen belge, firmanin müracaati üzerine revize edilebilir.
Belge süresi = 12 aya kadar olabilir.
Ek süre = 3 aya kadar ek süre verilebilir.
Hakli ve mücbir sebepler ve fevkalade hallerde :
6 ayi geçmemek üzere asil belgenin yarisi (1/2) kadar ek süre verilebilir.
Araci ihracatçi ile ihracat :
Kabul edilir. Ancak özel sart olarak, araci ihracatçi ile ihracat kisitlanabilir.
Ihracat taahhüdünün kapatilmasi :
Belge süresi sonundan itibaren (3) ay içinde “ Ihracatçi Birlikleri Genel Sekreterliklerine “ müracaat edilerek belge kapatilir.
Ihracatin gerçeklestirilmemesi :
Bu durumda alinmayan vergiler 6183 sayili kanun hükümlerine göre tahsil edilir. Ayrica (2) kati para cezasi alinir.
Dahilde Isleme Rejimi ile ilgili bu kisa açiklamalarimizin ardindan Dahilde Isleme Rejimi ve KDV kanunu açisindan iade incelemesi, ayri bir yazi konusu olarak ele alinacaktir.
YEMINLI MALI MÜSAVIR
CEVDET AKÇAKOCA