Bursa, 16.Ocak.2004
Bilgi, 2004 / 007
Serbest Bölge – Denizcilik – Gümrük Konularında KDV Değişiklikleri
02.01.2004 Tarih ve 25334 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 5035 sayılı Vergi yasası değişikliklerinde KDV kanununun özel bazı hükümleri değiştirilmiştir.
Değiştirilen hükümler, liman ve hava meydanlarını, lojistik şirketlerini, gümrük antrepolarını, denizcilik şirketi acentelerini, ithalatçıları ve serbest bölgeleri ilgilendirmektedir. Yazımızda bu konuları tek tek açıklamak istiyoruz.
1- Gümrük, transit, antrepo, geçici depolama yerlerinde verilen hizmetlerden ithalatla ilgili olanları istisna değil.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 16’ıncı maddesi ithalat istisnasını düzenler ve hangi mal ve hizmetlerin, hangi yerlerde, ne gibi esaslarla Katma Değer vergisinden istisna olacağını açıklar.
16/ı-c maddesinin eski şekli aynen şöyle idi:
“ Transit ve gümrük antreposu rejimleri ile serbest bölgeler, geçici depolama yerleri ve gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarla ilgili hükümlerin uygulandığı mal ve hizmetler,”
Bu madde aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Gümrük kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve Serbest Bölge hükümlerinin uygulandığı mallar”
Yapılan bu değişiklikle gümrük kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama yerleri ve gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarla ilgili hükümlerin uygulandığı uygulandığı yerlerde verilen hizmetler bundan sonra KDV’ye tabi olacaklardır. Her ne kadar bu maddeye (serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallar) ibaresi eklenmişse de bu ibare serbest bölgelerde verilen hizmetleri kapsamamamakta, esasen serbest bölgelerde verilen hizmetler de ileride izah edileceği gibi KDV den istisnadır.
Ancak kanunun yayımı tarihinden önce başlayan inşaat taahhüt işlerinde KDV kanununun 16/1-c maddesinin eski şekli hükümleri uygulanır.
2- Serbest bölgelerde verilen hizmetler, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler
KDV kanununun 13/b maddesi iptal edilmiş böylece liman ve hava
meydanlarında araçlara yapılan hizmetler karşılığı KDV iadesi alınması imkanı ortadan kaldırılmıştır.
Daha sonra kanunun 17’inci maddesinin 4/ı bendi şu şekilde yeniden düzenlenmiştir.
· Serbest bölgelerde verilen hizmetler, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler.
Bu değişiklikle serbest bölgelerde yapılan inşaat taahhüt işleri yine KDV.siz olarak istisna kapsamındadır. Ancak hizmet ihracatı sayılmayacaktır.
Deniz ve hava araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler yine KDV’den istisna olacaktır. Ancak, KDV iadesi talep edilemeyecektir. Ya ne olacak ?
Bu maddedeki hizmetlerin yapılabilmesi için yüklenilen KDV indirim konusu yapılamayacak, gider veya maliyet unsuru olacaktır.
CEVDET AKÇAKOCA
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR