VARLIK BARIŞI 3 AY UZATILDI. LÜTFEN YARARLANIN!

Bursa, 14.Temmuz.2009

 

VARLIK BARIŞI 3 AY UZATILDI. LÜTFEN YARARLANIN!

 

22.Kasım.2008 Tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5811 sayılı kanun ile

a. Yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların ekonomiye kazandırılması,

b. Yurt içinde bulunan ancak işletmenin özkaynakları içinde yer almayan varlıkların sermaye olarak konulması ile işletmelerin sermaye yapısının güçlendirilmesi ve aynı zamanda bu tip işlemlerden işletmelerin herhangi bir zarar görmemesi hedeflenmiştir.

Maalesef, kanun beklenen sonucu vermemiş, bu yasadan yararlananlar gerek sayı ve gerekse değer olarak hedeflenenin altında kalmıştır.

Bu defa, 10.temmuz.2009 tarih ve 27284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5917 sayılı kanunun 44-45-46 ıncı maddelerinde 5811 sayılı kanuna atıf yapılarak yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Yapılan düzenlemelerle yukarıda (a) ve (b) bölümlerinde belirtilen varlıklardan 1.Haziran.2009 tarihinde sahip olunan yurtdışındaki ve yurt içindeki kayıtdışı varlıklar

30.Eylül.2009 tarihine kadar beyan edildiği takdirde ve

a. Yurtdışında olan varlıklar için %2

b. Yurt içindeki varlıklar için %5 oranında bir vergi ödendiği takdirde

Bu mükellefler hakkında, bu müracaatları sebebiyle hiçbir inceleme yapılmayacaktır.

c. Herhangi bir inceleme olduğu takdirde bulunacak matrah farklarından beyan edilen matrahlar düşülecek ve eğer matrah farkı kalmamışsa ayrıca bir vergi veya ceza ödenmeyecektir.

d. Kanunda yapılan bu değişiklik ve süre uzatımı sonucu beyanda bulunanlardan 19.Haziran.2009 tarihinden önce haklarında herhangi bir inceleme başlamamış olanlar bu hükümlerden yararlanabilecektir.

Daha önce Varlık Barışı yasası hakkında herhangi bir yazı yazmamıştım. Varlık barışı yasasından yararlanma konusunda herhangi bir tavsiyede de bulunmamıştım. Ancak, şimdi bütün mükelleflere varlık barışı yasasından yararlanmaları tavsiyesinde bulunuyorum.

Neden?

1.      Devlet, bu yıl ekonomik kriz dolayısıyla inceleme elemanlarını turneye çıkarmıyor.

2.      Ancak, Türkiyede e-devlet projesi oturmuştur.

3.      Dolayısıyla verilen ba ve bs formları merkezde incelenebilmekte ve  firmaların birbirine uymayan beyanları hemen ortaya çıkmaktadır. Bu incelemeler sonucunda birbirine uymayan faturalar hemen tesbit edilebilmektedir. Diğer bir tabirle , siz iyi niyetle bir firmadan mal almış ve bedelini ödemiş olabilirsiniz, ancak karşınızdaki kimse , sizin adınıza tanzim etmiş olduğu faturaları beyan etmemişse, diğer bir ifade ile sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge tanzim etmişse, yine iyi niyetle ifade edelim, sizin haberiniz olmadan size NAYLON FATURA  tanzim etmişse artık devlet bunu hemen yakalayabilmektedir.

4.      Öyle ise daha önce böyle bir fatura aldığını bilenler, böyle faturalarla karşı karşıya olabileceğini düşünenler VARLIK BARIŞI yasasından faydalandıkları takdirde %18 kdv+%20 kurumlar vergisi+%15 gelir vergisi stopajı olmak üzere toplam %53 oranında vergi vermek yerine %2 veya %5 vergi vererek kurtulabileceklerdir.

5.      İşletmeler için yukarıdaki faydalar sağlanacaktır.

6.      Diğer fertlere gelelim. Bazı kimseler aldıkları kiralarını , daire, ev , arsa satışlarından elde ettikleri gelirlerini, bankalardan elde ettikleri faiz gelirlerini veya benzeri gelirlerini beyan etmemişlerse bu yasadan faydalanmalıdırlar.

 

 

VARLIK BARIŞININ SÜRESİNİ UZATAN BU YASADAN MÜMKÜNSE İLGİLİ OLAN VE İLGİLİ OLDUKLARI ŞÜPHESİNDE BULUNAN BÜTÜN MÜKELLEFLERİN YARARLANMASINI TAVSİYE EDİYORUM.

 

 

Cevdet Akçakoca

Yeminli Mali Müşavir