YATIRIM TEŞVİK BELGESİ İŞLEMLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA YÜRÜTÜLMESİ

Bursa, 31.Mayıs.2018

 

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ İŞLEMLERİNİN  ELEKTRONİK ORTAMDA YÜRÜTÜLMESİ

 

                Her ne kadar seçim ortamında da olsak, gerek maliye, gerek af ve gerekse teşvik uygulama konularında yağmur gibi tebliğler yağıyor. Af sistemi artık kanıksandığı ve her yapılan af mevzuatı birbirinin aynı olduğu için af mevzuatı üzerinde yazmaktansa, teşvik konularındaki basit fakat önemli mevzuat değişikliklerini gündeme getirmek istiyorum.

                Bugün yayımlanan bir tebliğe baktığımda, gözlerime inanamadım diyebilirim. Ekonomi Bakanlığı bir ileri adım daha atmış. Yatırım teşvik belgesi işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin bir yetkilendirme tebliği yayımlamış.

                Bu tebliğ sayesinde, yatırım yapmak isteyen sanayici ve yatırımcılar, aşağıda detaylarını kısaca açıkladığımız YATIRIM TEŞVİK BELGESİ İŞLEMLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN YETKİLENDİRME TEBLİĞİ çerçevesinde yetki almak kaydı ile işlemlerini Ankara’ya gitmeden daha rahat bir şekilde yürütebileceklerdir.

                Tabii, bunun için bürokratların iyi niyetli olması ve bu sistemin yerine oturmasını sağlaması, yahut bu amaçla çalışması da şarttır. Bugüne kadar yapılan işlemlere baktığımızda özellikle İhracat teşvik belgeleri, dahilde işleme izin belgeleri gibi sistemlerin elektronik ortama alınması ile hakikaten bir rahatlık sağlandığını görüyoruz. İnşallah, yatırım teşvik belgesi işlemleri de aynı başarı ile elektronik ortamda yürütülebilir diye düşünüyorum. Söz konusu tebliğin tamamını değil, bazı kısımlarını yazıma alacağım. Sanayici ve yatırımcılar, ilgili tebliğ esasları çerçevesinde gerekli yetkilendirmeleri yaparak bundan böyle yatırım teşvik işlemlerini elektronik ortamda takip etmelidirler.

 

Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği

 

Söz konusu tebliğ  , Ekonomi Bakanlığınca 31 Mayıs 2018 Tarihli ve 30437 (Asıl) Sayılı Resmî

Gazete’de yayımlanmış olup bana göre yine bir devrim niteliğindedir.

 

1. Bu Tebliğin amacı; Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce elektronik ortamda yatırım teşvik belgesine ilişkin iş ve işlemler için müracaatta bulunacak yatırımcılar adına işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir. Sisteme kısaca E-TUYS denilmektedir.

2.Kullanıcılar, sistemi uygulayabilmek için nitelikli elektronik sertifikaya sahip olmak zorundadırlar, ancak daha önce böyle bir sertifikası olanlar o sertifikayı da kullanabilirler.

3.Yatırımcı tarafından, yatırımcı adına E-TUYS vasıtasıyla işlem yapacak bir kişi veya birden fazla kişilerin kullanıcı olarak yetkilendirilmesi için İmzalı müracaat dilekçesi, imza sirküleri, bakanlık sitesindeki örneğe uygun taahhütname, kullanıcı yetkilendirme formu gibi bilgi ve belgelerle Genel Müdürlüğe başvurulur.

4. Yetkilendirme başvurusu üzerine, yatırımcıya ait bilgilerin E-TUYS’ta tanımlanmasını ve sunulan belgelerin usulüne uygunluğunun kontrolünü müteakip, Genel Müdürlük tarafından E-TUYS aracılığıyla onay işlemleri başlatılır. Usulüne uygun olmayan başvurular işleme alınmaz.

5. Genel Müdürlük, yetkilendirme talebinin sonucunu, kullanıcının beyan ettiği elektronik posta adresine bildirir. Genel Müdürlük, ulaşmayan bildirimlerden sorumlu değildir.

6. Kullanıcı yetkilendirmeyi müteakip en geç 1 ay içinde, Bakanlık internet sayfasında yer alan E-TUYS’ta “Yatırımcı” ve “Ortak Listesi” alanlarındaki bilgileri elektronik ortamda doldurur ve kaydeder.

7. Genel Müdürlükçe, işlemin sonuçlandırılmasını müteakip yatırımcı tarafından beyan edilen elektronik posta adresine bildirimde bulunulur.

8. Yatırımcı bilgilerindeki meydana gelen değişiklikleri devamlı olarak güncellemek mecburiyetindedir.

9. Bakanlık;  Tebliğde yer alan hususlarda önlem almaya, düzenleme yapmaya, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya, muhtemel ihtilafları idari yoldan çözmeye ve teknik nedenlerle uygulamada yaşanan sorunları gidermeye yetkilidir.

10. E-TUYS vasıtasıyla işlem yapmak isteyen kullanıcılar için yetkilendirme işlemleri Genel Müdürlük tarafından yapılır.

11. Yatırım teşvik belgelerine ilişkin tüm müracaatların elektronik ortama alınmasına ilişkin esaslar Bakanlık tarafından 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile 20/6/2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de yapılacak düzenlemeler ile belirlenir.

12. Tebliğ 31.05.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

                Bizim düşüncemize göre Yatırımcılar, 31.Mayıs. 2018 tarihinden itibaren yatırım ve teşvik belgesi konusundaki işlemlerini elektronik ortamda yapabileceklerdir. Sistem iyi kurulmuş olduğu takdirde, Ankara’ya gitmeyi ve, kişilerle muhatap olmayı önleyecek devrim niteliğinde bir sistem yürürlüğe girmiş demektir.

                Sistemin faydalı olmasını, düşünülen verimlilikte çalışmasını ve yatırımcılara, sanayicilere ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

 

 

Cevdet Akçakoca

Bağımsız Denetçi

Yeminli Mali Müşavir