YATIRIM TEŞVİKLERİNDE ÇOK ÖZEL BİR DURUM

Bursa, 4.Şubat.2014

 

YATIRIM TEŞVİKLERİNDE ÇOK ÖZEL BİR DURUM

 

                 İşverenler, girişimciler, bilmelisiniz ki daha önce hiçbir şarta bağlı olmadan kullanılan yatırım indirimleri, son yıllarda indirimli oranda kurumlar vergisi ve yatırıma katkı oranları gibi esaslara bağlanmıştır. Tabii bu düzenlemeler, yatırım teşviklerinden faydalanma oranlarını da azaltmaktadır.

                Her ne kadar yatırım teşvikleri kuşa çevrilmiş gibi gelse de, yasa koyucu ve düzenleyiciler, özel önem taşıyan yatırımları, öncelikli yatırım konularını  yakından takip etmekte, yeni düzenlemelerle ülkenin rekabet ve yatırım gücünü artırmak üzere özel veya ek teşvikler getirebilmektedirler.

                Bu sebepten teşvik konularını takip eden sorumlular, işverenler ve girişimciler ile meslek mensuplarımız daha da dikkatli olmak ve mevzuatı günü gününe takip etmek zorundadırlar.

                Yatırım Bölgeleri:

                Yatırım Teşvik mevzuatı Türkiye’de yapılacak yatırımları 6 bölgeye ayırmış ve bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre teşvikleri düzenlemiştir.

 Bursa’nın bulunduğu bölge 1. Bölge olup Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla Birinci bölgede yer alan illerdir. 1. Bölge için bölgesel teşvik uygulamaları yatırıma katkı oranında %10, Kurumlar veya Gelir Vergisi İndirim oranı ise %30 olarak tesbit edilmiştir.

                Aşağıda belirteceğimiz öncelikli yatırımlar için ise 1. İnci bölgede veya diğer bölgelerde yapılmış bir yatırım olsa bile ise 5. İnci bölge teşvikleri verilmektedir. 5. İnci bölgede yatırıma katkı oranı %30, kurumlar veya gelir vergisi indirim oranı ise %70 dir ki, böyle bir yatırım yapan %200 ün üzerinde daha fazla teşvikten yararlandırılmaktadır.

               

2012/3305 sayılı kararın 17. Maddesine göre Öncelikli Yatırım Konuları Nelerdir?

(1) Aşağıda belirtilen yatırım konuları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yapılırsa bu bölge desteklerine tabidir.

                a) Denizyolu ile yük/yolcu taşımacılığı yatırımları.

                   b) Özel sektör tarafından yapılacak şehirlerarası yük/ yolcu taşımacılığı demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığı demiryolu yatırımları.

                  c) Test merkezleri, rüzgar tüneli ve benzeri yatırımlar (otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olanlar).

                   ç) Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları.

                d) Asgari ellibin m2.kapalı alanlı uluslararası fuar yatırımları (konaklama ve alışveriş merkezi üniteleri hariç).

                 e) Sağlık Bakanlığından alınacak proje onayı ile yapılacak asgari yirmimilyon TL. tutarındaki biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri üretimi yatırımları.

                f) Savunma Sanayii Müsteşarlığınn proje onayı ile gerçekleştirilecek asgari yirmimilyon TL. tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar.

                 g) Maden çıkarma/işleme yatırımları  (3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan I. Grup madenler ve mıcır yatırımları ile İstanbulda yapılacak yatırımlar hariç)

                 ğ) Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan kreş ve gündüz  bakımevleri ile okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim  yatırımları.

 h) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen AR-GE projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin veya parçaların üretimine yönelik yatırımlar.

                  ı) Motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek asgari 300 milyon TL lık,   motor sanayiinde asgari 75 milyon TLlık yatırımlar ile asgari 20 milyon TL tutarındaki motor aksamları, aktarma organları/aksamları ve otomotiv elektroniği yatırımları.

                 i) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca verilmiş geçerli bir maden işletme ruhsatı ve izni kapsamında 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinin 4-b grubunda yer alan madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları.

                 j) Kararın  EK-4'te yer alan "Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar" dışında  kalan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca onaylı projelere göre, yıllık asgari 500 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az %20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliği yatırımları.

                  k)  Bir tesisteki atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar (doğal gaza dayalı elektrik üretim tesisleri hariç).

                 l) Asgari 50 Milyon TL tutarındaki, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğal gaz depolama yatırımları.

                m) Karbon elyaf üretimine veya karbon elyaf üretimi ile birlikte olmak kaydıyla karbon elyaftan mamul kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar.

 

                Yatırımcılar, Bursa ve 1. Bölgede yatırım yapacakları yatırımlarda yukarıda sayılan yatırımları yaptıkları takdirde devletten daha fazla destek alabilecekleri gibi özel önem taşıyan bu öncelikli yatırımlarla ülkemiz ekonomisine de büyük katkıda bulunabileceklerdir.

 

 

Cevdet Akçakoca(BD-YMM)

Bağımsız Denetçi

Yeminli Mali Müşavir