YATIRIMCILAR İÇİN FİNANSAL TABLO OKURYAZARLIK EĞİTİMİ

                                                                                              Bursa, 21.Kasım2023

 

YATIRIMCILAR İÇİN FİNANSAL TABLO OKURYAZARLIK EĞİTİMİ

 

           

            Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (KGK) sitesine girdiğinizde 22 ve 29 Kasım.2023 tarihlerinde saat 16 da başlamak üzere “Yatırımcılar için finansal tablo okuryazarlığı” eğitimi verileceğine dair açıklamayı görmekteyiz.

             KGK , yüksek kalitede ve güvenilir bir finansal raporlama ve bağımsız denetim ortamı oluşturma vizyonu ve söz konusu alanları düzenleyici ve denetleyici pozisyonunu esas alarak kuruluşundan bu yana ülkemiz finansal ekosistemine katkı sağlamaktadır.

KGK tarafından bu kapsamda finansal tablo okuryazarlığı eğitimleri ilk etapta çeşitli kamu kurumlarına, savunma sanayi kuruluşlarına verilmiş olup, 06.06.2023 tarihinde tüm paydaşlar için online olarak bir webinar eğitimi ile devam ettirilmiştir.

 Finansal tabloların daha iyi anlaşılabilmesi, temel finansal terimler hakkında bilgi sahibi olunabilmesi, bu alanda farkındalığın ve bilgi düzeyinin arttırılması, hisse senedi yatırımında önemli olan temel mali oranların anlaşılabilmesi amacıyla KGK nın daha önce gerçekleştirdiği eğitimlere ek olarak, kuruma gelen tüm talepler de dikkate alınarak aşağıda detaylı belirtilen iki  (2) finansal tablo okuryazarlığı webinar eğitimi düzenlenmesine karar verilmiş ve bu durum KGK sitesinde tüm kamuoyuna  bildirilmiştir.

 

Verilecek eğitim konuları ve yapılacak işlemler  şunlardır :

  1. Temel Finansal Tablolar ve Özellikleri Finans Kavramı,
  2. Paranın Zaman Değeri, Faiz ve Faiz Türleri
  3. Hisse Senedi ve Borçların Değerlemesi
  4. İşletme (Çalışma) Sermayesi ve Yönetimi
  5. Başabaş, Kârlılık ve Kaldıraç Analizleri
  6. Finansal Tablo Analizleri (FTA) FTA’nın Etkinliği ve Kısıtları
  7. Çeşitli İşletme ve Sektör Kıyaslamaları ile FTA Yatırımcılar için Finansal Tablo Okuryazarlığı Eğitimi
  8. Eğitime katılım sağlayan bağımsız denetçiler her bir gün için Sürekli Eğitim Tebliği kapsamında iki (2) kredi elde edebileceklerdir.
  9. Her bir eğitime ilişkin kaydın ayrı ayrı yapılması gerekmektedir.
  10.  Kayıtlar ilgili eğitim başlayana kadar alınmaya devam edecektir.
  11. Kayıt yaptırmayan kullanıcılar, eğitim esnasında eğitime katılım sağlayamayacak olup eğitim sona erdikten sonra Sürekli Eğitim Tebliği kapsamında kredi elde etmeksizin eğitimi izleyebileceklerdir.
  12.  Eğitime katılım sağlanması için aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır.

a. KGK Etkinlik Yönetim Sistemi (EYS) üzerinden katılım sağlanacak eğitim listeden seçilir,

b. T.C. Kimlik Numarası, Ad ve Soyad bilgileri ile ilgili eğitime kayıt yapılır.

c. İlgili eğitim gün ve saatinde EYS üzerinden T.C. Kimlik Numarası, Ad ve Soyad bilgileri girilerek eğitim izlenir.

13.  Yukarıdaki adımları gerçekleştirerek eğitime katılım sağlayan bağımsız denetçiler başka bir işlem yapmaksızın Sürekli Eğitim Tebliği kapsamında kredi elde edeceklerdir.

14.  Eğitim ücretsiz olacaktır.

15. Eğitime katılım için bağımsız denetçi veya meslek mensubu olma gibi herhangi bir şart aranmamakta olup finansal tablo okur yazarlığa ilgisi olan herkesin katılımına açıktır.

Eğitimle ilgili soru ve sorunlar için eys@kgk.gov.tr adresinden iletişime geçilebilecektir.

 

            Özellikle, 15 numara ile gösterdiğimiz açıklama, yani katılım için bağımsız denetçi veya meslek mensubu olma gibi herhangi bir şart aranmamakta olması çok önemlidir.

            Bir tarihte, bir firmamın patronu beni çağırarak, Cevdet bey, ben de mizan, tekdüzen hesap planı, finansal tablolar, finansal tablodaki bankaların aradığı oranlar konusunda bilgi sahibi olup muhasebe müdürünün çıkardığı tabloları anlayabilmek istiyorum. Tamam siz anlatıyorsunuz ama ben de öğrenmek istiyorum demişti.

            Aşağı yukarı her Cumartesi günü olmak üzere toplamda 3 (üç) ay firmanın patronuna istediği bilgileri öğrettim. O kadar memnun olmuştu ki. Neyse bir müddet geçti, ben her denetime geldiğimde, 3-4 ay süreyle, patron elinde mizan ve finansal tablolar olmak üzere beni bekliyordu. Tabloların analizini yapmış oluyordu. Bir müddet sonra artık bence yeteri kadar öğrendin dedim.

            O zamandan sonra firma milyonlarca liralık teşvikler aldı ve bilinçli yatırımlar yaptı.

            Bu sebeple yazımı okuyan özellikle iş aleminin KGK nın finansal tablo okuryazarlığı seminerlerine katılmasının çok faydalı olacağını  iddia ediyorum.