Yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılması

Bursa; 28.12.2016

          

Yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılması



   Değerli okuyucularım, sizlerden 9 hafta uzak kalmış gibi hissediyorum. Çok çok önemli bulduğum yatırım teşvik mevzuatı yazısı 9 hafta sürdü. Ben, genel olarak gerek sosyal medya hesaplarında ve gerekse kendi sitemde bazı yazılar yazdım, yayınladım. Ama Ekohaber okuyucuları ile çok uzun bir müddet başka konuları paylaşamadık. 
 

   Bilindiği gibi bu dönemde bir çok yeni yasalar çıktı, daha da çıkacak. Suikastlar oldu, ekonomide dünyayı etkileyen değişiklikler meydana geldi. En önemlisi, benim tabirimle Obama, Kara imparator gitti, Clinton, sarı tehlike de seçimi kazanamadı. Çok zengin olmasına rağmen kafa yapısı olarak sıradan bir Amerikalı olan Trump ABD başkanı oldu. Bu sebeple dünyada Trump’ın kesin Başkan olarak iş başına geçeceği 20 Ocak. 2017 tarihine kadar istikrarsız bir ekonomik yapı sürecek, ABD dolarındaki özellikle bizim gibi ülkeleri etkileyen değer artışları olmaya devam edecektir. 20 Ocak 2017 den sonra hanya ile Konya belli olacağı için kısmen istikrar geleceğini umuyorum. 
Ülkemizde özellikle 3 milyon Suriyeli’nin beslenmesi nihayet bütçeye etki yapmaya başladı. Diğer taraftan Fırat Kalkanı harekatı ve terörist Fethullahçı hareket ülkeye fazlasıyla zarar vermeye başladı. Fetö’yü çocukluğumda okuduğum romanlardaki dünyayı tehdit eden FU-MAN-ÇU ve benzeri kötü adamlara benzetiyorum. Allah ülkeyi bunların şerrinden kurtarsın. Hükümet, bu masraflara tedbir olarak 6736 sayılı af yasasını getirdi. Bir taraftan da yerli malı kullanım ve yerli para kullanım kampanyası başladı. 
 

   Ülkeye yapılan gizli açık saldırılar, sonuçta bizi daha çok çalışmaya itiyor ve ATALAR SÖZÜNDE DENDİĞİ GİBİ KÖTÜ KOMŞU İNSANI MAL SAHİBİ YAPIYOR. 
6736 sayılı kanunun çeşitli vergilerle ilgili uygulaması için müracaatlar bitti. Şimdi kanunun 7. İnci maddesinde bahsedilen BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI yani YURT DIŞINDA BULUNAN PARA, ALTIN, DÖVİZ, MENKUL KIYMET VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ TÜRKİYEYE GETİRİLMESİ SÖZ KONUSUDUR. 
Kişilerin yurt dışındaki varlıkları nasıl olur? Neden doğar? Gibi konulara girmeyelim. Ülkemizin bir büyük derdi de iş aleminin yurt dışında bulunan paraları ve benzer kıymetleri ile yurt dışında elde edilen kazançlardır. 
  

   Yurt dışında elde edilen kazançların vergilendirilmesi halen oturmamış ve belirsizlik içeren vergi konularındandır. Yurt dışında elde edilen kazançların ülkeye getirilmesi bir dert, vergisinin yurt dışında ödenmiş olması ve bunların çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları ile ilişkisi bir başka dert. Gerçek şu ki, bu konuda Türkiye’de doğru dürüst yapılmış çalışmalar ve literatür de yok. 
Bu sebepten 6736 sayılı yasanın 7. İnci maddesinde gündeme gelen ve halen müracaat imkanı olan yurt dışı varlıkların ülkeye getirilmesi, bu varlık sahiplerini bir çok tehlikeden ve cezalardan koruyacak bir konudur. 
 

   Yarın öbür gün, vergi cennetleri yasaları, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının ilgili hükümleri istisnasız tatbik edilmeye başladığı zaman Karayib adaları gibi vergi cennetlerinde tabela firma ve bankalarında paraları olanlar ve bunları bir de işletmelerine borç vermiş göstererek çifte kavrulmuş kar elde edenler çok pişman olabileceklerdir.
6736 sayılı kanunun son affına mükelleflerin müracaat etmesi iyi olacaktır düşüncesindeyim.

Yeminli Mali Müşavir

Cevdet Akçakoca